Αλβανία: «Έκοψαν» την υποψηφιότητα του προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας

Αλβανία: «Έκοψαν» την υποψηφιότητα του προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας
Ενημερώθηκε: 18/05/19 - 08:22

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων, να απορρίψει την υποψηφιότητα του προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Μπελέρη για το αξίωμα του δημάρχου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

"Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής" τονίζει το ΥΠΕΞ "η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα" επισημαίνοντας: "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας".

Η απόρριψη της υποψηφιότητας Μπελέρη έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ τον Ιούνιο οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να αποφασίσουν για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Τους τελευταίους πέντε μήνες τα Τίρανα έχουν επιχειρήσει να δεσμεύσουν οικόπεδα της ελληνικής μειονότητας στην Χειμάρρα ώστε να τα παραχωρήσουν για τουριστική αξιοποίηση.

Η ένταση στο εν λόγω μέτωπο έχει αποκλιμακωθεί, μετά από υποχωρήσεις των Τιράνων, όμως στην Αθήνα εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την μειονοτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό στα μειονοτικά και τα περιουσιακά δικαιώματα.

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση στο εσωτερικό, καθώς η αξιωματική  αντιπολίτευση διοργανώνει κάθε εβδομάδα μεγάλα συλλαλητήρια, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.