Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια: Πρώτα λύστε την ονομασία με την Ελλάδα και μετά ελάτε στο ΝΑΤΟ

 
Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια: Πρώτα λύστε την ονομασία με την Ελλάδα και μετά ελάτε στο ΝΑΤΟ

Ενημερώθηκε: 31/08/17 - 18:07

Την θέση της ξεκαθάρισε η αμερικανική πλευρά για μια ακόμη φορά στα Σκόπια ότι είναι καλοδεχούμενα στο ΝΑΤΟ, αρκεί πρώτα να επιλύσουν διμερώς το ζήτημα της ονομασίας τους με την Ελλάδα. Βεβαίως δεν απέφυγε τα «φάουλ» ο Αμερικανός Πρέσβης που δεν αποκαλούσε την χώρα αυτή FYROM, αλλά «Μακεδονία»…, κάτι που έπραξε και ο Γερμανός Πρέσβης σε αντίστοιχες δηλώσεις.

Την Τετάρτη, παραμονή της επίσκεψης Κοτζιά στα Σκόπια, ο Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα, Τζες Μπέιλι, μιλώντας σε ημερίδα στα Σκόπια με θέμα την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, είπε τα ακόλουθα:

«Οι ΗΠΑ παραμένουν εταίρος της “Μακεδονίας” στις προσπάθειες, ώστε κάποια μέρα να σας χαιρετίσουμε ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας. Η “Μακεδονία” πρέπει να συνεχίσει τις εσωτερικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του στρατού και οικοδομώντας ισχυρές διασυνδέσεις με τους γείτονες.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει συνεχώς τις δεσμεύσεις από το Βουκουρέστι για ένταξη της “Μακεδονίας”, αφότου βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα.

Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι αυτό θα λυθεί μέσα σε μια νύχτα, ωστόσο, όπως μας υπενθύμισε και ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Ποντγκόριτσα, τώρα είναι η ιστορική στιγμή για πρόοδο στην περιοχή και σας καλούμε να την εκμεταλλευτείτε.

Οι ΗΠΑ, από κοινού με πολλούς φίλους σας, είναι έτοιμες να σας βοηθήσουν σε αυτές τις προσπάθειες, διότι η επιτυχής έκβαση θα ενισχύσει το αμοιβαίο συμφέρον και τη σταθερότητα», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γερμανίας στα Σκόπια, Thomas Norbert Gerberich, ανέφερε ότι η σαφής ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ θα διασφαλίσει σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα στη χώρα.

«Μια τέτοια βαθιά μεταρρυθμιστική διαδικασία απαιτεί πολύ δύναμη και θάρρος. Πρέπει να προσφέρουμε μεγαλύτερη αναγνώριση, καθώς η “μακεδονική” κοινωνία, όπως και πολλές άλλες από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης διαδικασίας ανασυγκρότησης, από οικονομική, πολιτική και κοινωνική άποψη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες. Αυτές δεν εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ, αλλά είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Δυτικών Βαλκανίων. Ως μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προβούμε σε συγκεκριμένα βήματα και να αναπτύξουμε φρέσκες ιδέες για την υλοποίηση της διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την σταθεροποίηση της “Μακεδονίας” και της περιοχής μακροπρόθεσμα. Η Γερμανία σας στηρίζει σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Γερμανός Πρέσβης

Σχετικά Θέματα:

Στα Σκόπια σήμερα ο Ν. Κοτζιάς για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ