Ανελκύστηκαν 22 γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας – Σχεδιάζουν «ψηφιακό δίδυμο»

 
φαρος

Πηγή Φωτογραφίας: GEDEON Programmes/CEAlex

Ενημερώθηκε: 10/07/25 - 10:44

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Τα πέτρινα μπλοκ ανασύρθηκαν από τον πυθμένα του λιμανιού της Αλεξάνδρειας και πρόκειται να μελετηθούν και να σαρωθούν ψηφιακά. Τα αποτελέσματα θα προστεθούν στα ψηφιακά αρχεία των περισσότερων από 100 κομματιών που ανακαλύφθηκαν κάτω από το νερό την τελευταία δεκαετία, αναφέρει το LiveScience.

Στην έρευνα, που διευθύνεται από τη Γαλλίδα αρχαιολόγο και αρχιτέκτονα Isabelle Hairy, συμμετέχουν ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί με σκοπό τη δημιουργία ενός εικονικού τρισδιάστατου μοντέλου του αρχαίου φάρου, ο οποίος είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από σεισμούς όταν κατέρρευσε τον 14ο αιώνα.

Οι πέτρες που ανακτήθηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν κομμάτια μιας τεράστιας πόρτας που ζύγιζε «70 έως 80 τόνους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας. Ανακαλύφθηκαν επίσης τμήματα ενός τεράστιου πυλώνα αιγυπτιακού στιλ, που μπορεί να ήταν μνημείο.

Τεχνολογικό θαύμα

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, που ολοκληρώθηκε το 270 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο με διαταγή του Αιγύπτιου βασιλιά Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος είχε ιδρύσει την πόλη το 331 π.Χ., ήταν ένα τεχνολογικό θαύμα για την εποχή του.

Σύμφωνα με περιγραφές, είχε ύψος 140 μέτρα και ήταν το ψηλότερο οικοδόμημα του αρχαίου κόσμου μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου. Ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα – μια τετράγωνη βάση, ένα τετράγωνο κτίσμα, πάνω του ένα οκτάγωνο κτίσμα και στην κορυφή ένα οκτάγωνο κτίσμα, με άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Απόλλωνα.

faros-alexandreias-3.jpg
Σχέδιο του Φάρου της Αλεξάνδρειας από τον Γερμανό αρχαιολόγο H. Thiersch (1909), βασισμένο σε αρχαίες μαρτυρίεςWikimedia Commons

Το φως του τη νύχτα παράγονταν από μια μεγάλη φωτιά, η οποία αντανακλώνταν σε μεγάλες, γυαλισμένες μεταλλικές επιφάνειες, πιθανώς από χαλκό ή μπρούντζο, και σχημάτιζε μια συγκεντρωμένη δέσμη που μπορούσε να φανεί από απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων, σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς.

«Ψηφιακός δίδυμος»

Τα ερείπια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ανακαλύφθηκαν υποβρύχια το 1994 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Jean-Yves Empereur, και οι τελευταίες εργασίες στον χώρο είναι το τρίτο ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται εκεί από Γάλλους ακαδημαϊκούς.

Ωστόσο, αντί να ανακατασκευάσουν φυσικά τον κατεστραμμένο φάρο, οι ερευνητές προχωρούν σε μια εικονική ανακατασκευή, έναν «ψηφιακό δίδυμο», με βάση τα στοιχεία που μπορούν να αντλήσουν από τα ερείπια και τα ιστορικά αρχεία.

faros-alexandreias-2.jpg
Οι πέτρες που ανακτήθηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν κομμάτια μιας τεράστιας πόρτας που ζύγιζε «70 έως 80 τόνους», σύμφωνα με την ανακοίνωσηGEDEON Programmes/CEAlex

Τα πρόσφατα ανακτηθέντα πέτρινα μπλοκ θα σαρωθούν ψηφιακά και τα δεδομένα θα δοθούν σε μηχανικούς, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τα τοποθετήσουν σωστά στην ανακατασκευή – «σαν κομμάτια ενός γιγαντιαίου αρχαιολογικού παζλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκτός από τη δοκιμή θεωριών σχετικά με την κατασκευή και την κατάρρευσή του, το εικονικό μοντέλο θα «αναβιώσει την αρχική μεγαλοπρέπεια του φάρου, επιτρέποντας στους επισκέπτες να τον εξερευνήσουν σαν να βρίσκονται στον χώρο», σημειώνεται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ