To «αόρατο» σοβιετικό drone που διέσχισε τρεις χώρες πριν συντριβεί δίπλα σε φοιτητική εστία του Ζάγκρεμπ

 
To «αόρατο» σοβιετικό drone που διέσχισε τρεις χώρες πριν συντριβεί δίπλα σε φοιτητική εστία του Ζάγκρεμπ

Ενημερώθηκε: 12/03/22 - 15:29

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε προχθές το βράδυ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας οφείλεται σε συντριβή σοβιετικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αποφάνθηκαν οι εμπειρογνώμονες του κροατικού στρατού.

Το σοβιετικό drone τύπου Τu-141 “STRIZH” (VR-2) κατασκευής του 1979, κατέπεσε στο κέντρο του Ζάγκρεμπ την περασμένη Πέμπτη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Από την πτώση προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη και στο έδαφος δημιουργήθηκε κρατήρας διαμέτρου 4 μέτρων. Το drone συνετρίβη σε πάρκο και σε απόσταση μόλις 55 μέτρων από την φοιτητική εστία.

Θύματα δεν υπήρξαν ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα κοντά στο σημείο της συντριβής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κροατικής κυβέρνησης το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος προήλθε πιθανότατα από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, παρέκλινε της πορείας του, διέσχισε μία απόσταση 850 χιλιομέτρων περνώντας πάνω από δύο χώρες και κατέπεσε στο Ζάγκρεμπ, στην Κροατία. Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι πριν την συντριβή του παρέμεινε στο κροατικό εναέριο χώρο για 7 λεπτά, πετούσε σε ύψος 1300 μέτρων με ταχύτητα 700 χιλιόμετρα την ώρα. Η ρωσική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι δεν ανήκει στο στρατό της Ρωσίας επισημαίνοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτού του τύπου δεν χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο υποστήριξε και η πρεσβεία της Ουκρανίας. Το μυστήριο για το που ανήκε το drone δεν είναι το μόνο που απασχολεί σήμερα την πολιτική ηγεσία της Κροατίας αλλά και την κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την απορία του αλλά και την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα στρατιωτικά ραντάρ δεν εντόπισαν το αεροσκάφος. Η Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Κροατίας ανακοίνωσε ότι μόνο για 3,5 λεπτά της ώρας είχε στο ραντάρ αδύναμο σήμα του ιπτάμενου αντικειμένου.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν ειδοποιήθηκε η πολιτική ηγεσία και δεν αντέδρασε η αεράμυνα. Έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύουν η Ρουμανία και η Ουγγαρία που έστειλαν εμπειρογνώμονες στην Κροατία και διερευνούν την υπόθεση μιας και το σοβιετικό drone διέσχισε τον εναέριο χώρο πάνω από αυτές τις δύο νατοϊκές χώρες.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας, με μεγάλη καθυστέρηση και εξαιτίας της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «τα ραντάρ κατέγραψαν το ίχνος του ιπτάμενου αντικειμένου «σηκώθηκα»ν δύο αεροσκάφη τύπου Gripen αλλά δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν και επέστρεψαν στην βάση τους». Η Ρουμανία επίσης ισχυρίστηκε ότι παρακολουθούσε από τα ραντάρ το ιπτάμενο αντικείμενο αλλά «εξαιτίας του χαμηλού ύψους που πετούσε και των ανώμαλων καιρικών συνθηκών ήταν αδύνατο να τεθεί σε εφαρμογή το προβλεπόμενο πρωτόκολλο αναχαίτισης»

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απαντώντας σε αίτημα της κροατικής εφημερίδας Večernji list ανέφερε ότι «το ενιαίο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ παρακολουθούσε το ιπτάμενο αντικείμενο από την στιγμή που εισήλθε στον εναέριο χώρο των χωρών-μελών της συμμαχίας μέχρι την συντριβή του στο Ζαγκρεμπ». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε αντίδραση.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Tu-141 Strizh κατασκευάζονταν στην Σοβιετική Ένωση από το 1979 έως το 1989. Είχαν κατασκευαστεί περίπου 150 αεροσκάφη. Δεν έφεραν οπλισμό, πετούσαν σε χαμηλό ύψος, μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 1000 χιλιόμετρα και το μέγιστο βεληνεκές τους ήταν 1000 χιλιόμετρα. Οι βάσεις τους βρίσκονταν κατά μήκος των δυτικών συνόρων δηλαδή στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης παροπλίστηκαν. Το 2014 ωστόσο μετά τα γεγονότα στην Κριμαία ο ουκρανικός στρατός ανακαίνισε κάποια αεροσκάφη Tu-141 και άρχισε να τα χρησιμοποιεί για αναγνωριστικές πτήσεις στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ertnews.gr