Απέτυχε το δημοψήφισμα στο Βόρειο Κόσοβο λόγω της αποχής του σερβικού πληθυσμού

 
Απέτυχε το δημοψήφισμα στο Βόρειο Κόσοβο λόγω της αποχής του σερβικού πληθυσμού

Ενημερώθηκε: 22/04/24 - 00:44

Το δημοψήφισμα για την αποπομπή τεσσάρων δημάρχων στο βόρειο Κόσοβο απέτυχε εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεποσάβιτς προσήλθαν συνολικά για να ψηφίσουν 253 πολίτες από τους 46.556 που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Για την επιτυχία του δημοψηφίσματος έπρεπε να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων. Η αποτυχία του δημοψηφίσματος οφείλεται στην αποχή του σερβικού πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο σερβικό κόμμα «Σερβική Λίστα» το οποίο ελέγχεται από το Βελιγράδι είχε καλέσει σε αποχή τους Σέρβους επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν μία φάρσα και είχε ήδη αποτύχει πριν ακόμη προκηρυχτεί.

Οι Σέρβοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν εκφράζουν την πραγματική κατάσταση και ότι η Πρίστινα αύξησε τον αριθμό των εγγεγραμμένων για να αποτύχει το δημοψήφισμα.

Με δεδομένο ότι το δημοψήφισμα κρίθηκε ανεπιτυχές, οι Αλβανοί δήμαρχοι παραμένουν στις θέσεις τους και σύμφωνα με την νομοθεσία μια νέα πρωτοβουλία για την αποπομπή τους μπορεί να ξεκινήσει μετά από ένα χρόνο.

Οι Αλβανοί δήμαρχοι στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους, Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν εξελέγησαν τον Απρίλιο του 2023 στις εκλογές τις οποίες μποϋκοτάρισαν οι Σέρβοι και έτσι η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 3%.

Οι Σέρβοι αλλά και ο διεθνής παράγοντας αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των εκλογών εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων και ζητούσαν την επανάληψη τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ