Αυστραλία: Πυρκαγιές, τυφώνες και ανησυχία για το καλοκαίρι που έρχεται

 
australia

Πηγή Φωτογραφίας: Bushfires NT via AP

Ενημερώθηκε: 13/09/23 - 17:36

Μια μέγα-πυρκαγιά που κατακαίει επί εβδομάδες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στη Βόρειο Επικράτεια της Αυστραλίας αλλά και το αιφνιδιαστικό «χτύπημα» ενός «μίνι τυφώνα» στα Νότια του Περθ, ήχησαν εκ νέου το καμπανάκι των ειδικών αναφορικά με τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα το καλοκαίρι που πλησιάζει.

Τα μηνύματα είναι έτσι κι αλλιώς ανησυχητικά: Η Αυστραλία βίωσε έναν «ζεστό χειμώνα», τον πλέον θερμό στα καταγεγραμμένα χρονικά, με υψηλές θερμοκρασίες και μειωμένες βροχοπτώσεις.

Ταυτόχρονα η έναρξη της περιόδου που κυριαρχεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο βρίσκεται στην εναρκτήρια περίοδο του με τις κλιματολογικές μεταβολές στη ροή των θαλάσσιων ρευμάτων που επηρεάζουν δυναμικά τα καιρικά φαινόμενα, αυξάνει την ανησυχία.

Οι Πολιτείες και η κεντρική κυβέρνηση επιδίδονται σε εκτεταμένη προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, σχέδια ανανεώνονται, ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενισχύεται και οι πυροσβεστικές όσο και οι διασωστικές δυνάμεις επιδίδονται σε συνεχείς ασκήσεις και αναβαθμισμένη εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα η αλλαγή των ανέμων στην πυρκαγιά στην περιοχή του Barkley στρέφει τις φλόγες στην κατεύθυνση της πόλης Tennant Creek με την Υπουργό Πολιτικής Προστασίας της Βόρειας Επικράτειας Nicole Manison να χαρακτηρίζει «κρίσιμες της επόμενες 24 με 48 ώρες».

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τους κατοίκους της Αυστραλίας που κατοικούν σε περιοχές που όλο και συχνότερα δέχονται καταστροφικές επιθέσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελεί η δυνατότητα και το κόστος ασφάλισης κατοικιών και περιουσιών το οποίο έχει εκτοξευθεί σε αστρονομικά επίπεδα.

Πηγή: ΕΡΤ, Αλέκος Μάρκελλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ