Στον δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, με τον γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου να καταγράφει επίδοση σημαντικά υψηλότερη από εκείνη που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και να περνά μπροστά από τον απερχόμενο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Με σχεδόν ολοκληρωμένη την καταμέτρηση, ο Μπολσονάρου συγκέντρωσε περίπου το 47% των έγκυρων ψήφων, έναντι περίπου 45% του Λούλα. Κανένας από τους δύο δεν ξεπέρασε το όριο του 50% που απαιτείται για εκλογή από τον πρώτο γύρο και έτσι οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν εκ νέου στις 25 Οκτωβρίου.
Το αποτέλεσμα αποτελεί σημαντική ανατροπή σε σχέση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφάνιζαν τον Λούλα να προηγείται οριακά στον πρώτο γύρο. Ο 45χρονος Μπολσονάρου όχι μόνο ανέτρεψε αυτή την εικόνα, αλλά εξασφάλισε προβάδισμα απέναντι στον 80χρονο πρόεδρο.
Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε κλίμα έντονης πόλωσης, με το αυξημένο κόστος ζωής, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά και την κατάσταση της οικονομίας να βρίσκονται μεταξύ των βασικών ζητημάτων που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους.
Λούλα: «Ήμουν πεπεισμένος ότι θα κέρδιζα στον πρώτο γύρο»
Ο Λούλα παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο για τον ίδιο, καθώς ανέμενε νίκη ήδη από τον πρώτο γύρο. Δήλωσε, ωστόσο, ότι ξεκινά αμέσως νέα εκστρατεία ενόψει της αναμέτρησης της 25ης Οκτωβρίου.
«Ήμουν πεπεισμένος ότι θα μπορούσα να κερδίσω από τον πρώτο γύρο», ανέφερε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του στο Σάο Πάολο.
Χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρική μεταφορά, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το παιχνίδι συνεχίζεται» και ότι η εκλογική μάχη έχει πλέον περάσει στην «παράταση».
Ο 80χρονος Λούλα διεκδικεί τέταρτη, μη συνεχόμενη προεδρική θητεία.
Μπολσονάρου: «Η Βραζιλία θέλει αλλαγή»
Από την πλευρά του, ο Φλάβιο Μπολσονάρου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, το οποίο ξεπέρασε τις προβλέψεις των περισσότερων δημοσκοπήσεων.
«Η Βραζιλία θέλει αλλαγή και είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, κάνοντας λόγο για το «τέλος της εποχής» του Κόμματος των Εργαζομένων του Λούλα.
Ο Μπολσονάρου, μέχρι πρόσφατα πολύ λιγότερο προβεβλημένος σε εθνικό επίπεδο από τον πατέρα του, διεκδικεί για πρώτη φορά την προεδρία. Είναι γιος του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 27 ετών για απόπειρα πραξικοπήματος μετά την εκλογική ήττα του το 2022.
Η επιρροή του Τραμπ και η σχέση με τις ΗΠΑ
Η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσαν επίσης μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προχώρησε σε επίσημη υποστήριξη κάποιου υποψηφίου, ωστόσο έχει υποδεχθεί τον Φλάβιο Μπολσονάρου στον Λευκό Οίκο και έχει μιλήσει θετικά για εκείνον. Ο Λούλα, από την άλλη πλευρά, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Βραζιλία, κάτι που η Ουάσινγκτον απορρίπτει.
Η σαφώς ισχυρότερη από την αναμενόμενη επίδοση του Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο διαμορφώνει πλέον το σκηνικό για τη δεύτερη και καθοριστική αναμέτρηση της 25ης Οκτωβρίου, όταν οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.