Βρετανία: Ανοίγουν από Δευτέρα τα καταστήματα λιανικής

 
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ενημερώθηκε: 09/06/20 - 21:01

Τα καταστήματα μη βασικών ειδών θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στην Αγγλία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πελατών τους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Αλόκ Σάρμα στη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Καθένα από τα καταστήματα θα υποχρεώνεται να συμπληρώσει μία αποτίμηση ρίσκου για τον κορονοϊό και να την αναρτά σε εμφανές σημείο στο κατάστημα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων δεν συμπεριλαμβάνει τις παμπ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια και κουρεία, για τα οποία θα υπάρξει ανακοίνωση το επόμενο διάστημα.

Το ίδιο ισχύει και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως και για τη μείωση του μέτρου τήρησης απόστασης από τα δύο στο ένα μέτρο. «Όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε, θα δούμε το κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε στην μείωση της απόστασης, αλλά προς το παρόν όλα αυτά τα θέματα βρίσκονται υπό επανεξέταση» με βάση το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων, όπως ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, δήλωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για τρίτη κατά σειρά μέρα, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από κορονοϊό στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ο συνολικός αριθμός θανάτων από την αρχή της κρίσης βρίσκεται στους 537. Στην Ουαλία οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο ήταν εννέα και στη Σκοτία εφτά.

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό που καταγράφηκαν σε όλους τους χώρους στο σύνολο της Βρετανίας την τελευταία μέρα είναι 286 και ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τους 40.883. Τα νέα κρούσματα χθες που βρέθηκαν θετικά στον ιό μετά από εξέταση ήταν 1.387.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στη χώρα είναι μειωμένος κατά 17% σε σύγκριση με αυτόν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το 52% των δημοτικών σχολείων της Αγγλίας λειτούργησε την προηγούμενη εβδομάδα

Περίπου τα μισά (52%) δημοτικά σχολεία της Αγγλίας επαναλειτούργησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για την παρακολούθηση μαθημάτων συγκεκριμένων τάξεων, από την αρχή του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε στη Βουλή ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία το συντομότερο δυνατό, έπειτα από διάστημα περίπου δυόμιση μηνών, και ότι το υπουργείο στοχεύει στην επιστροφή όλων των μαθητών τον Σεπτέμβριο.

Παραδέχτηκε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της επιστροφής όλων των μαθητών του δημοτικού πριν από το καλοκαίρι είναι ανέφικτος, αλλά θα ζητηθεί από τα σχολεία να δεχτούν όσους μαθητές μπορούν, τηρώντας το όριο του μέγιστου αριθμού ανά τάξη στους 15 μαθητές και την κοινωνική απόσταση.

Οι μεγαλύτερες ενώσεις δασκάλων καλωσόρισαν την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης για το άνοιγμα όλων των τάξεων του δημοτικού πριν από το καλοκαίρι και ζήτησαν να διευθετηθούν τα θέματα της ασφάλειας της υγείας για τους δασκάλους, όπως και να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για την εκπαίδευση που θα προβλέπει μικτή εκπαίδευση - στο σχολείο και στο σπίτι - και ίση συμμετοχή των μη προνομιούχων παιδιών, που δεν μπορούν να διαθέτουν internet ή τεχνικό εξοπλισμό.

Η σκιώδης υπουργός Παιδείας Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι καλωσόρισε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης να μην ανοίξουν όλες οι τάξεις των δημοτικών πριν από το καλοκαίρι, καθώς όπως είπε, θα υπονόμευαν τα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσε να εφαρμόσει κάθε σχολείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ