Βρετανικό μουσείο: Αποκλείεται επιστροφή των Γλυπτών - Μπορούν «να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα»

 
glypta-parthenona

Ενημερώθηκε: 16/02/23 - 13:58

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν αποκλείει συνολική επιστροφή των Γλυπτών, καθώς αυτό, όπως λέει, θα απαιτούσε αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας, κάτι για το οποίο δεν έχει εξουσιοδότηση, προτείνει όμως την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται σε μια νέα διευθέτηση με την Ελλάδα μέσω της οποίας τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο Τζορτζ Oσμπορν, περιγράφοντας το γεγονός ως μια κατάσταση αμοιβαία επωφελή.

Ο Οσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, όπως μεταδίδει το Reuters, επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά που αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών για αιώνες.

«Είναι ένα πολύ δύσκολα επιλύσιμο πρόβλημα», είπε στο BBC Radio. «Νομίζω όμως ότι υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, κατά τον οποίο αυτά τα Γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές και για την Ελλάδα και για εμάς».

Οταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, αποκρίθηκε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση, και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Ελληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και, αντιστοίχως, δεν μπορεί να μας επιβάλει πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαίρεσε ο Βρετανός διπλωμάτης λόρδος Ελγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, ο Οσμπορν απέκλεισε το σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας γι’ αυτό ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε πράξη του Κοινοβουλίου και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα», πρόσθεσε επίσης για να καταλήξει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ