Brexit: Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει φαινόμενο “ντόμινο”

 
Brexit: Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει φαινόμενο “ντόμινο”

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 12:10

Μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαική Ενωση, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, δεν αναμένει ένα φαινόμενο "ντόμινο" σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος απέκλεισε, σε σημερινές δηλώσεις του, ένα δημοψήφισμα στην Αυστρία για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ενώ εκτίμησε πως με το Brexit αποδυναμώνεται σαφώς η Ευρώπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη θα χάσει σε σημασία και θέση, στον κόσμο».

Οπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος η βρετανική πολιτική ευθύνεται η ίδια για το ιστορικό αυτό βήμα, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως ένα δημοψήφισμα θα έχει αρνητική έκβαση, εάν κανείς νωρίτερα δέκα χρόνια έχει λάβει φονταμενταλιστική θέση απέναντι σε ευρωπαικά ζητήματα».

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, τώρα είναι ακόμη περισσότερο ανάγκη να εξηγηθούν στους πολίτες οι ευρωπαϊκές προοπτικές και προς τούτο είναι επιτακτικά αναγκαία μία μεταρρυθμιστική διαδικασία στην πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα δε στην οικονομική πολιτική οι Βρυξέλλες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η Ευρώπη να είναι όχι μόνον καλή για μεγάλους ομίλους, αλλά επίσης και για τους μικρομεσαίους.

Παραμονές του βρετανικού δημοψηφίσματος και μεταβαίνοντας προχθές στις Βρυξέλλες για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκεί, από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν ένα μήνα, ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν είχε δηλώσει αισιόδοξος πως οι Βρετανοί, κατά το δημοψήφισμα, δεν θα ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.

Την αισιοδοξία του αυτή ο ίδιος στήριζε, όπως είχε αναφέρει, στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας πως ακόμη και εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ, αυτός δεν είναι λόγος για πανικό.

Ο ίδιος θεωρεί ως «ιδιαίτερα υπερβολική» την εκτίμηση για «αποβίωση» της Ευρώπης - σε μία τέτοια περίπτωση - και δεν ανησυχεί για φαινόμενο «ντόμινο», πως δηλαδή θα μπορούσαν να αποχωρήσουν στη συνέχεια, η μία μετά την άλλη, χώρες που είναι επιφυλακτικές απέναντι στην ΕΕ, είχε δηλώσει ο Κρίστιαν Κερν.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, προτεραιότητα για την Ευρώπη έχουν αυτή τη στιγμή δύο ζητήματα: αφενός η δημιουργία απασχόλησης και η ενίσχυση της Ευρώπης ως οικονομικό κέντρο και αφετέρου να αποδειχθεί, με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ότι η συνεργασία στην Ευρώπη φέρνει υπεραξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρετανία-Brexit: Ποιές χώρες ακολουθούν...

Brexit: Η Μαδρίτη προτείνει «συγκυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ

Brexit: Τηλεδιάσκεψη των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της G7

Brexit: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποδεσμεύσει 250 δισεκ. στερλίνες

Moody's: Το Brexit θα υποβαθμίσει την βρετανική οικονομία

Παραιτείται ο Κάμερον

Βρετανία – Δημοψήφισμα: Ιστορικό διαζύγιο. Brexit επέλεξαν οι Βρετανοί