Brexit: Ο λογαριασμός ένος περίπλοκου διαζυγίου

 
Brexit: Ο λογαριασμός ένος περίπλοκου διαζυγίου

Ενημερώθηκε: 31/03/17 - 10:33

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν διαπιστώθηκε ύφεση. Εννέα μήνες μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. και να κωφεύσουν στις προειδοποιήσεις για επώδυνες οικονομικές επιπτώσεις, ένα έθνος που φημίζεται για την ψυχραιμία του προχώρησε ψύχραιμα.

«Οι προβλέψεις για κακές εξελίξεις στην οικονομία μας δεν δικαιώθηκαν», επισήμανε η κ. Μέι στο Κοινοβούλιο. Τα καθησυχαστικά λόγια, όμως, δεν λαμβάνουν υπ' όψιν μια ουσιώδη λεπτομέρεια: δεν έχει ακόμη συμβεί τίποτα. Η κ. Μέι ενεργοποίησε την περίπλοκη πολιτική διαδικασία του διαζυγίου με την οποία η Βρετανία πρέπει να ρυθμίσει τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για τη Βρετανία διακυβεύεται το εμπόριο με την Ευρώπη, τη σημαντικότερη αγορά για τις εξαγωγές της, ενώ κινδυνεύει το καθεστώς του Λονδίνου ως τράπεζας του πλανήτη. Οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές της σήραγγας της Μάγχης πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο έτη. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Βρετανία και η Ε.Ε. θα βυθιστούν στην αβεβαιότητα.

Οι εμπορικές συναλλαγές τους θα υπαχθούν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δηλαδή οι εξαγωγές της Βρετανίας θα υπόκεινται σε δασμούς και άλλα εμπόδια. Ο τραπεζικός τομέας του Λονδίνου θα αποκοπεί από την Ευρώπη και θα βρεθούν εκτός νόμου πολλές από τις συναλλαγές με την ηπειρωτική Ευρώπη. Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί, όπως οι Citigroup, HSBC και JPMorgan Chase, ετοιμάζουν τα σχέδιά τους για μεταφορά χιλιάδων θέσεων εργασίας σε χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ε.Ε.

Προσφάτως, η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει χιλιάδες υπαλλήλους εκτός Λονδίνου. Υποψήφιες είναι κάποιες πόλεις της Ε.Ε.: Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Αμστερνταμ, Λουξεμβούργο. Την ίδια στιγμή εξετάζουν την απομάκρυνσή τους από τη Βρετανία αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Ford και BMW, αλλά και η Nissan, παρά τις υποσχέσεις που της έδωσε η κ. Μέι.

«Θα αρχίσετε να βλέπετε σύντομα ορατές και συγκεκριμένες επιπτώσεις του Brexit», εκτιμά ο Νίκολας Βέρον, οικονομολόγος του ερευνητικού κέντρου Bruegel. Χάρη στην ένταξή της στην ενιαία αγορά, η Βρετανία εξελίχθηκε σε κέντρο πολυεθνικών αεροπορικών εταιρειών, φαρμακοβιομηχανιών και χρηματοπιστωτικών. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ενιαία αγορά, σε μια πελατεία 500 εκατ. ατόμων. Πριν από το δημοψήφισμα, οι οπαδοί του Brexit υποστήριζαν πως θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία, καθώς η Γερμανία στέλνει στη Βρετανία χιλιάδες BMW, Audi και Volkswagen.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, όμως, θα καθοριστούν από πολιτικούς χειρισμούς. Πολλοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη Βρετανία ως παράδειγμα προς αποφυγήν, για να δείξουν πόσο άσχημα πηγαίνουν τα πράγματα για όποια χώρα αποφασίσει να φύγει.

Αριθμοί

17% υποχώρησε η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου από το δημοψήφισμα μέχρι σήμερα.

6% η ετήσια μείωση του ΑΕΠ της Βρετανίας τα πρώτα δύο χρόνια μετά το Brexit.

35.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε πρώτη φάση.

23,3 δισ. ευρώ η απώλεια εσόδων για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Σίτι.

500 εκατ. πελάτες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς απομακρύνονται από τις βρετανικές επιχειρήσεις.

10 πολυεθνικές τουλάχιστον από τον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μεταποιητικό κλάδο έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα μεταφορά δραστηριοτήτων σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στηρίζει στερλίνα... πουλώντας

Την εμπιστοσύνη της στη στερλίνα δείχνει η BlackRock, μολονότι έχει μειώσει την έκθεσή της στο βρετανικό νόμισμα. Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων εξακολουθεί να στοιχηματίζει περισσότερο στην άνοδο του βρετανικού νομίσματος, παρά στην πτώση του, και δεν είναι η μόνη. Τόσο η Morgan Stanley όσο και η UBS Wealth Management συνιστούν στους επενδυτές την αγορά της βρετανικής λίρας. «Το τοπίο της βρετανικής οικονομίας φαίνεται ισχυρότερο απ' όσο αναμενόταν, ο πληθωρισμός επιταχύνεται και, επομένως, τα θεμελιώδη μακροοιοκονομικά μεγέθη είναι θετικά», σχολιάζει ο Σκοτ Θίελ, αναπληρωτής διευθυντής επενδύσεων στην BlackRock, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5 τρισ. δολαρίων.

Παραδέχεται, βέβαια, ότι «φροντίσαμε να προστατευτούμε έναντι ενδεχόμενων υποτιμήσεων», ενώ προεξοφλεί διακυμάνσεις του βρετανικού νομίσματος, καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στο «πολύ σφικτό» χρονοδιάγραμμα των δύο ετών. Η Morgan Stanley συνιστά στους πελάτες της να αγοράσουν στερλίνες, καθώς εκτιμά ότι οι κίνδυνοι του Brexit έχουν γίνει γνωστοί. Χαρακτηρίζει «υπερβολική» την απαισιοδοξία που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, όπως επίσης και την υποτίμηση της στερλίνας. Προβλέπει πως στα τέλη του έτους το βρετανικό νόμισμα θα αντιστοιχεί με 1,28 δολάριο και στα τέλη του επόμενου έτους στο 1,45 δολάριο, οπότε θα έχει ανατιμηθεί κατά 17% σε σύγκριση με τη σημερινή ισοτιμία της. Σε ό,τι αφορά την UBS Wealth Management, εμμένει στο μήνυμά της προς τους επενδυτές, «διατηρήστε την ψυχραιμία σας και τις επενδύσεις σας στη Βρετανία», καθώς θεωρεί πως οι συνομιλίες με την Ε.Ε. θα αποδειχθούν εποικοδομητικές. Εκτιμά πως η στερλίνα θα κυμαίνεται γύρω στο 1,36 δολάριο τους επόμενους 12 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η JPMorgan ετοιμάζεται να αγοράσει κτιριακές εγκαταστάσεις στο Δουβλίνο, όπου σκοπεύει να επεκτείνει την παρουσία της στο πλαίσιο της αναζήτησης ευρωπαϊκής έδρας μετά το Brexit. Πρόκειται για κτίριο 12.000 τ.μ., το οποίο μπορεί να στεγάσει γραφεία για 1.000 υπαλλήλους της επενδυτικής τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την εμβληματική Lloyd's του Λονδίνου, ανακοίνωσε χθες ότι από τις αρχές του 2019 θα εγκαινιάσει τα γραφεία της στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Γιατί δεν βγήκε λευκός καπνός στο EuroWorking Group

«Πολύ δύσκολη» συνάντηση Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο

Μέσω του Πειραιά η Cosco στην Ευρώπη

«Πολύ δύσκολη» συνάντηση Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο