Daily Mail: Πρόταση – πρόκληση στο τραπέζι του Πούτιν απ΄ την Δύση για να λήξει ο πόλεμος

 
ΠΟΥΤΙΝ

Ενημερώθηκε: 12/11/22 - 03:08

Αντιμέτωπος με μία δελαστική, τουλάχιστον για τον στενό κύκλο του, πρόταση της Δύσης για υπό όρους παράδοση βρέθηκε πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Valery Solovey, πρώην καθηγητής στο διάσημο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας ο οποίος ισχυρίζεται ότι διατηρεί διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο.

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Daily Mail, η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής: Η Ρωσία θα παραχωρήσει όσα εδάφη κατέλαβε στην Ουκρανία με εξαίρεση την Κριμαία, η οποία θα καταστεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το καθεστώς αυτής δεν θα συζητηθεί ξανά μέχρι το 2029. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν και οι σύντροφοί του θα αποφύγουν τις ποινικές κατηγορίες για τον πόλεμο και θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στην εξουσία, ισχυρίστηκε ο καθηγητής Solovey.

Ο ίδιος είπε ότι η πρόταση είχε συζητηθεί μεταξύ Κιέβου και των δυτικών συμμάχων προτού παρουσιαστεί στον στενό κύκλο έμπιστων του Πούτιν, οι οποίοι αντέδρασαν θετικά στην ιδέα.

Η Ρωσία φέρεται να ζητά την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι και η Ουάσιγκτον προτείνει χαμηλοφώνως στο Κίεβο να πράξει το ίδιο. Μάλιστα δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο στρατηγός Μίλεϊ τάσσεται αναφανδόν υπέρ μίας τέτοιας διευθέτησης

Η είδηση έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η Ουκρανία εγκαταλείπει τη Χερσώνα μετά από μήνες ρωσικής κατοχής ενώ οι κάτοικοί της υποδέχθηκαν την απελευθέρωση με δάκρυα και τραγούδια και φωνάζοντας νικηφόρα συνθήματα καθώς οι στρατιώτες του Κιέβου έπαιρναν πίσω την πόλη.

Ο Solovey είπε ότι οι ακριβείς όροι μιας συμφωνίας θα σημαίνουν ότι η Ρωσία παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση για την υπόλοιπη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ- συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που κατέχονται ήδη από το 2014. Η Κριμαία θα παραμείνει μεν μέρος της Ρωσίας, αλλά θα αναγκαστεί να αποστρατικοποιηθεί, με μετεγκατάσταση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει των ίδιων σεναρίων, μία αποστρατικοποιημένη ζώνη πλάτους 60 μιλίων θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λευκορωσίας, Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς να επιτρέπονται βαρέα όπλα εντός αυτής της ζώνης.

Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, ενώ η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Έξι χώρες συμφώνησαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας για την ανάληψη της συμφωνίας, ισχυρίστηκε ο Solovey, αν και δεν τις κατονόμασε. Οι εγγυήσεις θα περιλάμβαναν πιθανότατα ένα σύμφωνο υπεράσπισης της Ουκρανίας εάν δεχόταν ξανά επίθεση, στους δε εγγυητές θα βρίσκονταν πιθανότατα οι στενότεροι σύμμαχοι του Κιέβου, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν ο πρόεδρος αρνηθεί αυτούς τους όρους που το ρωσικό κατεστημένο είναι έτοιμο να δεχτεί τότε οι στρατιωτικές ενέργειες συνεχίζονται», είπε ο Σόλοβεϊ. «Εάν συνεχιστούν οι μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, πρώτα απ’ όλα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν αποδέχεται αυτούς τους όρους», εκτιμά ο Solovey.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ