DailyMail: Ο πρώην φιλόδοξος οικοδόμος που ζει τώρα σε μια παράγκα στο Ελληνικό

 
DailyMail: Ο πρώην φιλόδοξος οικοδόμος που ζει τώρα σε μια παράγκα στο Ελληνικό

Ενημερώθηκε: 18/02/17 - 16:02

"Κάθε πρωί, λίγο μετά την ανατολή του ηλίου, μια στρατιά από εθελοντές κατεβαίνει σε ένα μεγάλο, λευκό κτίριο, το πρώην διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται σε προάστιο της Αθήνας..." Κάπως έτσι ξεκινά ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Dailymail, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στο Ελληνικό και το προσωπικό δράμα του Μάνθου Ζυμάρη...

Φέρνουν παπλώματα, κιβώτια από σάντουιτς, κούτες από τα ρούχα - ακόμη και χαλάκια προσευχής - στους 1.600 μετανάστες στον πλέον εκτεταμένο αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Καθώς η μέρα συνεχίζεται, οι ομάδες των μεταναστών με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και το Ιράκ σχηματίζουν ουρά και περιμένουν τη σειρά τους να απολαύσουν τα λιγοστά αγαθά.

Είναι αυτή όμως όλη η αλήθεια;

Ο Sue Reid, ρεπόρτερ της DailyMail, βρέθηκε εκεί και μεταφέρει τις αντίξοες συνθήκες στο Ελληνικό αλλά και λίγο παραπέρα...:

"Δίπλα ακριβώς από το κτίριο του αεροδρομίου, υπάρχει μια παράγκα. Εκεί, βρήκα έναν ηλικιωμένο άνδρα που κάθεται σε μια καρέκλα σε ένα δωματιάκι όπου οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές. Κανένας εθελοντής δεν έχει έρθει με ζεστά ρούχα, ένα πάπλωμα ή νέα παπούτσια γι 'αυτόν. Και όταν άγγιξα τα χέρια του, ήταν παγωμένα, τα μάτια του μισοέκλειναν..."

Ο Μάνθος Ζυμάρης, ένας πρώην φιλόδοξος οικοδόμος, είναι τώρα 82 χρονών και υποφέρει όπως και πολλοί άλλοι από δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους "ηγέτες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει καμία συνταξιοδοτική ή ιατρική ασφάλεια, ούτε έχει την πολυτέλεια το ελληνικό κράτος να κάνει μια αξιοπρεπή στέγη πάνω από το κεφάλι του.

Ο ίδιος έχει ζήσει σε αυτή την αθλιότητα για τρία χρόνια μετά την απώλεια του σπιτιού της οικογένειας του, στο κοντινό παραθαλάσσιο προάστιο του Καλαμακίου, όταν δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές υποθηκών του.

Η κόρη του Μαρία που τον φροντίζει δήλωσε στη DailyMail:

«Εμείς οι Έλληνες ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τι μας έχει δώσει η ΕΕ;» ρωτά η Μαρία, 61 χρονών. «Είχαμε συνηθίσει να ζουμε τόσο όμορφα. Ήταν τότε ένας διαφορετικός κόσμος και τώρα αυτό...»

Μπορεί η Μαρία να νιώθει τυχερή που βρήκαν με τον πατέρα της κάποιο καταφύγιο όμως υπάρχουν ακόμα πολλές οικογένειες εκεί έξω που έχουν ανάγκη από σωτηρία.

Η DailyMail τιτλοφορεί το κείμενο της ως εξής: Ο πρώην φιλόδοξος οικοδόμος που τώρα ζει σε παράγκα καθώς η ελληνική οικονομία καταρρέει στο έλεος των γερμανικών απαιτήσεων και με την παλίρροια του προσφυγικού κύματος.

Και είναι μία ιστορία από τις πολλές...