Δεν θα ζητήσει εφαρμογή του “Brexit” η Μέι μέχρι να υπάρξει κοινή λύση για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

 
Δεν θα ζητήσει εφαρμογή του “Brexit” η Μέι μέχρι να υπάρξει κοινή λύση για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

Ενημερώθηκε: 15/07/16 - 16:43

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να ζητήσει την εφαρμογή του Άρθρου 50, με το οποίο θα ξεκινήσουν επισήμως οι συνομιλίες για το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ, μέχρι να έχει συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μέι, η οποία έκανε δηλώσεις αφού συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που αναζητεί τρόπους για να διατηρήσει τη Σκωτία στην ΕΕ, δήλωσε πως θέλει να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία για ολόκληρη τη χώρα.

"Είμαι πρόθυμη να ακούσω επιλογές και ήμουν πολύ σαφής σήμερα με την πρωθυπουργό ότι θέλω η σκωτσέζικη κυβέρνηση να συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες μας", δήλωσε η Μέι. "Έχω ήδη πει πως δεν θα ζητήσω την εφαρμογή του Άρθρου 50 μέχρι να έχουμε μια κοινή προσέγγιση ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και στόχους για τις διαπραγματεύσεις -- πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τα έχουμε εξασφαλίσει αυτά πριν επικαλεσθούμε το Άρθρο 50", πρόσθεσε.

Στέρτζον: “Θα ήταν λάθος του Λονδίνου να εμποδίσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας”

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως, αν οι Σκωτσέζοι θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική κυβέρνηση θα ήταν λάθος να το εμποδίσει.

"Θεωρώ ότι το να προσπαθήσει κάποιος να μπλοκάρει ένα δημοψήφισμα, αν είναι σαφές πως είναι αυτό που θέλει ο λαός στη Σκωτία, θα ήταν εντελώς λάθος", δήλωσε η Στέρτζον στο Sky News αφού συναντήθηκε με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι Σκωτσέζοι είχαν την ευκαιρία τους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας το 2014 και πως δεν πρόκειται να ζητήσει επισήμως την έναρξη συνομιλιών για το διαζύγιο από την ΕΕ, αν δεν έχει προηγουμένως συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Στέρτζον θέλει να παραμείνει η Σκωτία στην ΕΕ και οι Σκωτσέζοι στο σύνολό τους ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου.

Σχετικά Θέματα:

Πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον: "Μένουμε Ευρώπη"