ΕΕ σε Τουρκία: Ανοιχτές οι πόρτες μας, αλλά να δουλεύουν οι... "μεντεσέδες"

 
ΕΕ σε Τουρκία: Ανοιχτές οι πόρτες μας, αλλά να δουλεύουν οι... "μεντεσέδες"

Ενημερώθηκε: 14/04/19 - 12:52

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μία περίοδο σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών.

«Οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές, και παραμένουν ανοικτές, αλλά οι μεντεσέδες πρέπει να λειτουργούν για να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες» διεμήνυσε ο κ. Σχοινάς σε συνέντευξή του στη Σαμπάχ.

Οι μεντεσέδες, εξηγεί ο κοινοτικός αξιωματούχος, είναι η μεταρρύθμιση, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. «Αν τα καταφέρουμε σε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα τα άλλα που βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τότε η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή» διευκρινίζει.

Όπως επισημαίνει, μετά και τις δημοτικές εκλογές η επόμενη τετραετία συνιστά ευκαιρία για την Τουρκία. «Η Τουρκία θα περάσει περίοδο σταθερότητας, χωρίς εκλογικές διαδικασίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας. «Το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης είναι επίσης ένα θετικό βήμα» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, εν μέσω τουρκικών εκκλήσεων για καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση της ένωσης, σχολιάζει ότι «η ΕΕ θα κάνει αυτό που της αναλογεί».

Οσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων, για την οποία η Τουρκία πιέζει από τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016 για το μεταναστευτικό, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωσή τους, ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να ταξιδεύουν οι πολίτες της χωρίς θεώρηση. «Είμαι αισιόδοξος γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των αρχών συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.

Το «επίτευγμα» της Τουρκίας

Η Τουρκία «που ανοίγει τις πόρτες της σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες (στον κόσμο), με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα στα μάτια των ευρωπαϊκών αρχών» δήλωσε ο κ. Σχοινάς και μεταδίδει ο Σκάι. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη κάνει αυτό που της αναλογεί, πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Μιλώντας για την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016, ο κ. Σχοινάς σχολίασε δε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εισροή προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου μειώθηκε κατά 90%».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τουρκίας, δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ συνδέεται γεωγραφικά και ιστορικά με την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία» πρόσθεσε.