Ειδικό δικαστήριο για τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές του ISIS ζητούν οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας

Ειδικό δικαστήριο για τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές του ISIS ζητούν οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας
Ενημερώθηκε: 26/03/19 - 17:05

Μετά την πτώση του ISIS στη Συρία άρχισαν οι συζητήσεις για την τύχη των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του «εμφυλίου» πολέμου - «Πονοκέφαλος» οι αιχμάλωτοι Ευρωπαίοι πολίτες που συμμετείχαν στις αγριότητες του Ισλαμικού Κράτους και οι χώρες τους αρνούνται να τους «επαναπατρίσουν».

Οι Κούρδοι της Συρίας απηύθυναν έκκληση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διεθνές δικαστήριο, στο οποίο θα δικαστούν χιλιάδες ύποπτοι για την συμμετοχή και τη δράση τους στο Ισλαμικό Κράτος. 

Υπενθυμίζεται ότι οι  Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)  που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους αλλά και Άραβες και στηρίζονται από τις ΗΠΑ, κατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην Μπαγούζ την περασμένη εβδομάδα. Γεγονός που πανηγύρισε.... δεόντως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η αραβοκουρδική συμμαχία ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε περισσότερους από 5.000 τζιχαντιστές που πλέον κρατούνται σε φυλακές της αυτόνομης κυβέρνησης που έχουν εγκαθιδρύσει ντε φάκτο οι Κούρδοι στις περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κρατούμενοι είναι Σύροι και Ιρακινοί, αλλά και περίπου 1.000 αλλοδαποί, επεσήμανε ο Άμπντελ Κάριμ Όμαρ, αξιωματούχος της κυβέρνησης των Κούρδων. Αρχικά, οι κουρδικές αρχές ζήτησαν από τις χώρες καταγωγής των τζιχαντιστών να τους δεχτούν πίσω. Καθώς όμως αυτό δεν φαίνεται εφικτό, οι Κούρδοι ζητούν πλέον τη δημιουργία του ειδικού διεθνούς δικαστηρίου. 

Η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της SDF και της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης.