Ελβετία: Ενενήντα κράτη και οργανισμοί πρόκειται να συμμετάσχουν στη διάσκεψη για την Ουκρανία

 
swiss

Ενημερώθηκε: 10/06/24 - 11:04

Ενενήντα κράτη και οργανισμοί έχουν έως τώρα εγγραφεί για να συμμετάσχουν σε διάσκεψη που έχει στόχο να ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνευση στην Ουκρανία, την οποία θα φιλοξενήσει η Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση.

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική Ελβετία, αλλά η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η σύνοδος αυτή έχει στόχο να «καθοριστεί από κοινού ένας οδικός χάρτης» για το πώς θα ενταχθεί η Ρωσία και η Ουκρανία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Ελβετία συμφώνησε τον Ιανουάριο να φιλοξενήσει τη διάσκεψη ύστερα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει στήριξη για αυτή μεταξύ των χωρών που έχουν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει απορρίψει την ιδέα της διάσκεψης ως χάσιμο χρόνου. Δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει, δηλώνει η Ελβετία, διότι άφησε να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται να λάβει μέρος. Η Ελβετία τονίζει ωστόσο ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η απουσία της έχει ενθαρρύνει ισχυρούς συμμάχους της Μόσχας όπως η Κίνα να δηλώσουν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν κανένα νόημα, αν δεν λάβουν μέρος η Ρωσία και η Ουκρανία. Αυτό έχει αμβλύνει τις προσδοκίες για κάποιου είδους σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες στην Ελβετία.

Στη διάσκεψη αυτή αναμένεται να συζητηθούν τομείς ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η ανάγκη για πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια, η ελευθερία της ναυσιπλοΐας καθώς και ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών Ινιάτσιο Κασίς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ