Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Γροιλανδία την μετέτρεψε σε τουριστικό προορισμό

 
γροιλανδια

Πηγή Φωτογραφίας: Carsten Snejbjerg for The New York Times

Ενημερώθηκε: 01/07/25 - 22:57

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θέλει να «αγοράσει» ή να «καταλάβει» τη Γροιλανδία, για λόγους οικονομικούς και στρατηγικούς. Και αυτή η επιθυμία του έχει προκαλέσει μία από τις πολλές διαμάχες του Ντόναλντ Τραμπ με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Δανία, στην οποία διοικητικά ανήκει η Γροιλανδία, αλλά και η αυτόνομη κυβέρνηση του αρκτικού νησιού, έχουν δώσει μια ηχηρή, αρνητική απάντηση: «Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση».

Όλος αυτός ο σάλος για το νησί της Αρκτικής με πληθυσμό μόλις 56.000 ανθρώπων και έκταση 2,16 εκατομμυρίων τ.χλμ. –σχεδόν το ένα τέταρτο από την έκταση των ΗΠΑ- έχει δημιουργήσει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον. Το οποίο οι κάτοικοι και η κυβέρνησή της δεν προτίθενται να αφήσουν ανεκμετάλλευτο.

Και στέλνουν ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο: «Ελάτε να μας επισκεφθείτε».

«Ελάτε να επισκεφθείτε τη Γροιλανδία»

Μιλώντας στο Associated Press, η Νουκάρτα Αντρέασεν, που εργάζεται σε εταιρεία θαλάσσιων ταξί στην πρωτεύουσα Νούουκ, είπε: «Ελάτε να επισκεφθείτε τη Γροιλανδία. Μάθετε γι’ αυτήν, μάθετε για εμάς. Μας αρέσει να σας φιλοξενούμε. Μας αρέσει να λέμε τις ιστορίες και τον πολιτισμό μας».

Και πράγματι έχει πολλά να προσφέρει: Περιηγήσεις για παρατήρηση φαλαινών, εκδρομές στο εμβληματικό νησί με τους θαλάσσιους παπαγάλους, ξεναγήσεις σε απομακρυσμένους οικισμούς. Και στο μέλλον θα μπορούσε να προσφέρει κι άλλα.

Οι κάτοικοι στη Γροιλανδία θέλουν να δείξουν τι κάνει το νησί μοναδικό. Πέρα από τη διπλωματική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις συζητήσεις για σπάνιες γαίες, ορυκτά και στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Κάσπερ Φρανκ Μέλερ, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας ξεναγών, εξηγεί: «Στόχος και αποστολή μας είναι να παρουσιάσουμε και να γίνουμε οι πρεσβευτές της Γροιλανδίας. Να δείξουμε πόση ομορφιά μπορείτε να ζήσετε ενώ βρίσκεστε εδώ».

Τουρίστες από τις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι ήδη σπεύδουν και πως η τουριστική βιομηχανία αναμένεται να γνωρίσει άνθηση φέτος. Στις 14 Ιουνίου, ξεκίνησαν απευθείας πτήσεις από αμερικανική εταιρεία μεταξύ του Νούουκ και του αεροδρομίου Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσι.

Στο παρελθόν, αν Αμερικανοί ήθελαν να ταξιδέψουν στη Γροιλανδία, έπρεπε να κάνουν μια ενδιάμεση στάση στην Ισλανδία ή στη Δανία.

Ο Νταγκ Τζένζεν, Αμερικανός τουρίστας που βρισκόταν στην πτήση της United Airlines από το Νιου Τζέρσεϊ, είπε: «Ήρθα με σκοπό να εξερευνήσω μερικά από τα φυσικά αξιοθέατα γύρω από το μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Ελπίζω να υποστηρίξω πράγματα όπως ο οικοτουρισμός και τα βιώσιμα ταξίδια, υποστηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία».

Κρουαζιερόπλοια μπορούν ήδη να δένουν στο νησί, αλλά φέρνουν λιγότερα χρήματα στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους τουρίστες. Κι αυτό, επειδή οι επιβάτες κοιμούνται και συνήθως τρώνε εν πλω.

Το 2024, τη Γροιλανδία επισκέφθηκαν περίπου 150.000 τουρίστες. Η υπουργός Επιχειρήσεων, Ναάγια Ναθάνιελσεν, δήλωσε: «Θέλουμε πραγματικά να αναπτύξουμε τον τουριστικό τομέα. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για πολλούς στη Γροιλανδία».

«Ο τουρισμός έχει να κάνει με την καλή ατμόσφαιρα. Έχει να κάνει με τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την Ιστορία. Έχει να κάνει με την αφήγηση ιστοριών. Και ως Ινουίτ, αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς μας».

Το «φαινόμενο» Τραμπ

Οι κάτοικοι στη Γροιλανδία αναγνωρίζουν κάτι στον Αμερικανό πρόεδρο, που τους εξόργισε με την πρότασή του να αγοράσει το νησί ή να το καταλάβει με τη βία.

Παρά τη διπλωματική ένταση, ο ξεναγός Φρανκ Μέλερ  βλέπει μια θετική πλευρά. «Έχει βάλει κατά κάποιο τρόπο τη Γροιλανδία στον παγκόσμιο χάρτη. Και είναι σίγουρα μια κατάσταση που η εταιρεία μας έχει χρησιμοποιήσει προς όφελός μας», είπε.

Επισήμανε πάντως ότι η ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας θα πρέπει να γίνει με τον σωστό ρυθμό. Να δίνει προτεραιότητα στις φωνές και τα επίπεδα άνεσης των περίπου 56.000 ανθρώπων στο νησί.

Η Νουκάρτα Αντρεάσεν συμφώνησε:

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να πω τη δική μου ιστορία. Γιατί πάντα νιώθω ότι όταν γνωρίζω νέους ανθρώπους, πάντα παρουσιάζω μια ολόκληρη Γροιλανδία».

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό για μένα να δείξω τον δικό μας πολιτισμό, τη δική μας φύση. Όχι από την τηλεόραση, όχι από άλλους ανθρώπους από άλλες χώρες».

Η Τουρκάλα τουρίστρια Πινάρ Σαατσί επισκέφθηκε τη Γροιλανδία τον Ιούνιο. Είδε φάλαινες να παίζουν στη θάλασσα και να σκάνε στην επιφάνεια του ωκεανού, κατά τη διάρκεια εκδρομής με σκάφος.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να βρίσκομαι εδώ, στο άλλο μέρος του κόσμου, τόσο μακριά από το σπίτι μου», είπε. «Είναι μια πολύ συναρπαστική και αξέχαστη στιγμή».

Η Ρισκόφ Ράισερ έχει επισκεφθεί τη Γροιλανδία αρκετές φορές μέσω της δικής της ταξιδιωτικής εταιρείας. Ανησυχεί για τον αντίκτυπο της τουριστικής εισβολής.

«Για μένα, το χειρότερο θα ήταν αν ξεκινούσε ο μαζικός τουρισμός και οι άνθρωποι έρχονταν εδώ και κοιτούσαν τους ανθρώπους της Γροιλανδίας σαν να ήταν ζωντανό μουσείο», λέει. «Πρέπει να γίνει με σεβασμό και πρέπει να σκεφτείς ποιες είναι οι συνέπειες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ