Ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας: Θα κόψει την προμήθεια πετρελαίου σε όποια χώρα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του

 
Russia oil

Ενημερώθηκε: 02/09/22 - 07:31

Και ενώ οι επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G7) συνεδριάζουν σήμερα με ζητούμενο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ, η Ρωσία κλιμακώνοντας τον ενεργειακό της εκβιασμό προειδοποιεί ότι θα διακόψει την προμήθεια πετρελαίου στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στα κράτη που θα αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Σε ό,τι αφορά τα πλαφόν στις τιμές, εάν επιβάλουν περιορισμούς, απλώς θα πάψουμε να προμηθεύουμε με πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα τις εταιρείες και τα κράτη που θα λάβουν αυτά τα μέτρα διότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε μη-ανταγωνιστικά», δήλωσε.

Ο Νόβακ χαρακτήρισε μάλιστα ως «απολύτως παράλογες» τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προσθέτοντας μάλιστα ότι το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Η παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς σε μια τόσο σημαντική βιομηχανία όπως αυτή του πετρελαίου, που είναι μάλιστα η σημαντικότερη σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλου του πλανήτη, και αυτού του είδους οι προσπάθειες θα οδηγήσουν απλώς σε αποσταθεροποίηση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που πληρώνουν ήδη περισσότερο για την Ενέργεια, θα είναι εκείνοι που θα ζημιωθούν και από το εν λόγω μέτρο, οι οποίοι βιώνουν ήδη πολλαπλά κύματα οικονομικής επιβάρυνσης και η οποία μετουσιώνεται σταδιακά σε έκφραση δυσαρέσκειας προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

«Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Νόβακ.

Σε περίπτωση εφαρμογής πλαφόν στο πετρέλαιο, τότε το ανώτατο της όριο τιμής θα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση ναυτιλιακής ασφάλισης και χρηματοδότησης με μεσολάβηση του Λονδίνου για φορτία πετρελαίου με τιμές πάνω από το κοινά αποφασισμένο επίπεδο. Εκτός των ΗΠΑ, θετικοί στη θέσπιση πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίζονται σε επίπεδο ηγεσίας και οι Βρετανοί, ενώ η πρωτοβουλία του πλαφόν θα αποκτούσε μια άλλη δυναμική, εάν αυτό αποτελούσε σημείο σύγκλισης της Δύσης με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και άλλες χώρες. Παρά τα αλλεπάλληλα κύματα κυρώσεων προς τη Ρωσία, ωστόσο, οι βασικοί καταναλωτές πετρελαίου της, δηλαδή η Κίνα και η Ινδία έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικών βαρελιών με έκπτωση σε επίπεδα ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι, βιώνοντας μια προνομιακή συνθήκη. Ακόμη όμως και αν τελικά οι G7 καταλήξουν σε κοινό ανώτατο όριο τιμών, η Μόσχα φέρεται να έχει βρει κιόλας τους τρόπους μεταφοράς του πετρελαίου χωρίς περιορισμούς, παρακάμπτοντας τις δομικές αδυναμίες του συστήματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ