Εντάσεις, συγκρούσεις και χαμηλές προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας

 
kina kai ee

Πηγή Φωτογραφίας: Nikkei montage/ Reuters

Ενημερώθηκε: 23/07/25 - 15:56

Η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Στα χαρτιά, τουλάχιστον.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει ανατρέψει τη γεωπολιτική σκακιέρα, υπονομεύοντας πανάρχαιες συμμαχίες, φουντώνοντας εντάσεις που σιγοβράζουν και ρίχνοντας το παγκόσμιο εμπόριο σε σπειροειδή αναταραχή. Το χάος είναι τέτοιο που οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση λόγω μιας σειράς διαφωνιών και αλληλοκατηγοριών, άρχισαν να παίζουν με την ιδέα της επαναφοράς των δεσμών και της ενίσχυσης της συνεργασίας για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα που προκάλεσε ο Τραμπ.

Το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής συνέπεσε με την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων ενίσχυσε τις εικασίες για μια επικείμενη προσέγγιση. Τον Μάιο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η επέτειος προσέφερε μια ευκαιρία για να «χειριστούμε σωστά τις τριβές και τις διαφορές και να ανοίξουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπαιξαν με το κυρίαρχο αφήγημα, δεσμευόμενοι να «εμβαθύνουν την εταιρική μας σχέση με την Κίνα».

Αλλά στη συνέχεια το ρεύμα άλλαξε και ο τόνος προκάλεσε αντίδραση.

Η απόφαση του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, των μεταλλικών στοιχείων που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή προηγμένων τεχνολογιών, προκάλεσε ευρεία ανησυχία στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και αποδοκιμάστηκε από τη φον ντερ Λάιεν.

«Η Κίνα χρησιμοποιεί αυτό το οιονεί μονοπώλιο όχι μόνο ως διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά και ως όπλο για να υπονομεύσει τους ανταγωνιστές της σε βασικούς κλάδους», δήλωσε η ίδια στη σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούνιο.

«Όλοι γίναμε μάρτυρες του κόστους και των συνεπειών του καταναγκασμού της Κίνας».

Το Πεκίνο αντεπιτέθηκε αμέσως στην επικεφαλής της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την ομιλία της «αβάσιμη» και «προκατειλημμένη», αλλά προσέφερε κλάδο ελαίας για την οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης «win-win».

Η ζημιά είχε γίνει, ωστόσο. Μέχρι τη στιγμή που η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα θα συναντηθούν με τον Σι την Πέμπτη, οι προσδοκίες για κάποια συγκεκριμένη λύση είναι ελάχιστες.

Οι ελπίδες για τη συνάντηση είναι τόσο χαμηλές που αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ως επίτευγμα το γεγονός ότι η μονοήμερη σύνοδος κορυφής στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε καθόλου. (Σύμφωνα με τους κανόνες του πρωτοκόλλου, η σύνοδος κορυφής υποτίθεται ότι θα γινόταν σε έδαφος της ΕΕ, καθώς και οι δύο πλευρές εναλλάσσονται ως οικοδεσπότες).

«Για την ΕΕ, το παραδοτέο είναι μια ουσιαστική, ανοιχτή και άμεση συζήτηση μεταξύ των δύο μας για κάθε πτυχή της σχέσης μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ενόψει της εκδήλωσης.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος περιέγραψε τη σύνοδο κορυφής ως μια «μοναδική ευκαιρία» να γνωστοποιηθούν οι ανησυχίες του μπλοκ με σκοπό την επίτευξη αποτελεσμάτων «βραχυπρόθεσμα».

«Πηγαίνουμε εκεί με την προσδοκία ότι οι Κινέζοι θα κατανοήσουν πρώτα τις ανησυχίες μας και, δεύτερον, θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Διαφορετικά, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα».

Τριβές χωρίς όρια

Σίγουρα δεν λείπουν τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, με μυριάδες διαφορές να επιβαρύνουν τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας μετά την πανδημία COVID-19.

Μεταξύ του εκτεταμένου καταλόγου των σημείων τριβής, τα οποία κυμαίνονται από κυβερνοεπιθέσεις κατά κρατικών υπηρεσιών έως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δύο ξεχωρίζουν: Η "χωρίς όρια" εταιρική σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα και οι εμπορικές ανισορροπίες που προκαλούνται από τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Ευρωπαίοι έχουν μείνει κατάπληκτοι βλέποντας ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να στέκεται σταθερά στο πλευρό ενός επιτιθέμενου έθνους κατά παράβαση των βασικών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα ότι ενεργεί ως ο «βασικός αρωγός» πίσω από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι προμηθεύει το 80% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για την κατασκευή όπλων. Αρκετές κινεζικές οντότητες έχουν μπει στο στόχαστρο του μπλοκ επειδή επέτρεψαν την καταστρατήγηση των οικονομικών κυρώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο κινεζικές τράπεζες μπήκαν στη μαύρη λίστα, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

«Καλούμε την ΕΕ να σταματήσει να βλάπτει τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών χωρίς καμία πραγματική βάση», δήλωσε ο Guo Jiakun, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει σταθερά τα νόμιμα και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα πρόκειται να θέσουν το θέμα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής τους με τον Σι, ωστόσο είναι απίθανο να εισακουστούν οι εκκλήσεις τους. Ο Κινέζος ηγέτης δεν έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να απεμπλακεί από τη Ρωσία, συμμετέχοντας στην παρέλαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης νωρίτερα φέτος ως επίτιμος προσκεκλημένος.

«Μπορούμε να πούμε ότι η Κίνα εκ των πραγμάτων επιτρέπει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτό το μήνα. «Το πώς η Κίνα θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τον πόλεμο του Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο μέλλον».

Μια «μη βιώσιμη» σχέση

Στο εμπόριο, το διακύβευμα είναι εξίσου υψηλό - και οι προσδοκίες, εξίσου χαμηλές.

Το μπλοκ έχει αρχίσει να ανησυχεί όλο και περισσότερο για το διογκούμενο έλλειμμα με την Κίνα, το οποίο πέρυσι ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγαθά. Το ποσό κινδυνεύει να διευρυνθεί το 2025 λόγω της υποτονικής ζήτησης από τους Κινέζους καταναλωτές και των απαγορευτικά υψηλών δασμών του Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της πιθανής εκτροπής κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην αγορά της ΕΕ. Το εκτελεστικό όργανο παρακολουθεί επίσης στενά τη σπάταλη χρήση επιδοτήσεων από το Πεκίνο, οι οποίες κατηγορούνται για τεχνητή μείωση των τιμών εις βάρος των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

«Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Χρειαζόμαστε επανεξισορρόπηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Η διαμάχη κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν η ΕΕ επέβαλε απότομους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) κινεζικής κατασκευής για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των κρατικών ενισχύσεων. Αποδοκιμάζοντας το μέτρο ως "γυμνή πράξη προστατευτισμού", το Πεκίνο απάντησε με ελέγχους σε κονιάκ, χοιρινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ, τους οποίους οι Βρυξέλλες κατήγγειλαν στη συνέχεια ως άδικους και αδικαιολόγητους.

Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο παράπονο των Ευρωπαίων είναι τα ρυθμιστικά εμπόδια που έχει υψώσει η Κίνα για να παρεμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και να δίνει προτεραιότητα στις εγχώριες εταιρείες. Η διαμάχη αυτή οδήγησε πρόσφατα την Επιτροπή να αποκλείσει τους κινεζικούς παρόχους ιατρικών συσκευών από τους ευρωπαϊκούς δημόσιους διαγωνισμούς. Το Πεκίνο ανταπέδωσε με παρόμοια απαγόρευση.

Αρχικά, η σύνοδος κορυφής του Ιουλίου θεωρήθηκε το στάδιο για να επιτευχθεί κοινή κατανόηση σε αυτά τα ανοιχτά μέτωπα και να ανακοινωθούν προσωρινές λύσεις σε ορισμένα από αυτά. Ενώ οι διαφορές θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται ως μέρος της πολυάσχολης ατζέντας, η αύξηση των εντάσεων δείχνει ότι θα παραμείνουν ανεπίλυτες, καθώς καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι η άλλη είναι έτοιμη να υποχωρήσει.

Το μόνο παραδοτέο για το οποίο η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα μπορούν εύλογα να ελπίζουν είναι μια κοινή δήλωση σχετικά με τη δράση για το κλίμα πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα αργότερα φέτος. Ουσιαστικές παραχωρήσεις σε άλλους τομείς είναι απίθανες, προειδοποιεί η Alicja Bachulska, πολιτική συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

«Το Πεκίνο φαίνεται να είναι πεπεισμένο ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του», δήλωσε η Bachulska.

«Ο στρατηγικός υπολογισμός της Κίνας, που κυριαρχείται από την αντιπαλότητά της με τις ΗΠΑ, αξιολογεί επί του παρόντος την ΕΕ ως υπερβολικά εσωτερικά κατακερματισμένη για να ασκήσει ουσιαστική πίεση ή μόχλευση στο Πεκίνο, κλείνοντας έτσι κάθε αντιληπτό "παράθυρο ευκαιρίας" για μια σημαντική επαναφορά των σχέσεων, παρά τις ενέργειες των ΗΠΑ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ