Ερντογάν: Θα συνεργαστούμε με την Ρωσία για την παραγωγή κινητήρων μαχητικών, πλοίων, υποβρύχιων και στην εξερεύνηση του διαστήματος

 
Ερντογάν: Θα συνεργαστούμε με την Ρωσία για την παραγωγή κινητήρων μαχητικών, πλοίων, υποβρύχιων και στην εξερεύνηση του διαστήματος

Ενημερώθηκε: 30/09/21 - 15:44

Σε αποκαλύψεις για το μέλλον των ρωσοτουρκικων σχέσεων προχώρησε ο Ερντογάν κατά την επιστροφή από το Σότσι όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στο Ιντλιμπ και απειλούν την συμφωνία εκεχειρίας που έκαναν οι δυο χώρες τον Μάρτιο του 2020.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά και την νέα άρνηση που εισέπραξε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο αίτημα του για τετ α τετ την περασμένη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι στρέφεται προς την Ρωσία για μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Middle Εast Εye» Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την από κοινού παραγωγή κινητήρων τζετ, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι στην χθεσινή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι τα βασικά θέματα που συζητηθήκαν ήταν τα αμυντικά και στρατιωτικά.

«Για παράδειγμα, συζητήσαμε τα βήματα για την κατασκευή ενός δεύτερου και τρίτου πυρηνικού αντιδραστήρα», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον πυρηνικό αντιδραστήρα Ακούγιου, που έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζουν οι ρώσοι στη νότια Τουρκία.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία παρά τις αμερικανικές απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων, θα προχωρήσει κανονικά στην αγορά και δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400.

«Μιλήσαμε ακόμη και για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για την κατασκευή κινητήρων τζετ», είπε ο Ερντογάν.

«Ένα άλλο θέμα, στο οποίο μπορούμε να κάνουμε κοινά βήματα είναι στην κατασκευή πολεμικών πλοίων, ενώ αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μαζί και στην ναυπήγηση υποβρυχίων».

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Πούτιν για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

«Ο Πούτιν θα ήθελε να συνεργαστεί με την Τουρκία στο διάστημα. Οι ομάδες μας θα μελετήσουν αυτό το ζήτημα και θα δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη », είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι:«Υπήρξε ακόμη μια ακόμη πρόταση. Να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στη θάλασσα και μια άλλη στη στεριά, και να εργαστούμε από κοινού σε δοκιμές πυραύλων στο διάστημα».

Αναμένεται να δούμε αν όντως η Τουρκία θα αναβαθμίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την αμυντική συνεργασία της με την Ρωσία ή απλά είναι μια μπλόφα προκειμένου να χαλαρώσουν την στάση τους οι ΗΠΑ απέναντι στην Άγκυρα. Όπως και να έχει θα έχουμε σύντομα εξελίξεις καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 στα τέλη Οκτωβρίου.