Εξαρθρώθηκε η σπείρα που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα - Σεσημασμένοι και αδίστακτοι

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα - Εξιχνιάστηκαν 40 διαρρήξεις και κλοπές
Ενημερώθηκε: 24/10/19 - 14:19

Συνελήφθησαν τα μέλη της σπείρας που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σπάζοντας τις βιτρίνες και στη συνέχεια αφαιρούσαν ό,τι έβρισκαν.

Εισέβαλαν με κλεμμένα παλιά αυτοκίνητα σε καταστήματα και λεηλατούσαν το εσωτερικό τους.

“Χτύπησαν” μέχρι και το θέατρο “Σημείο” στην Καλλιθέα, ενώ εξετάζεται αν πρόκειται για την ομάδα που τις αρχές του 2018 είχε ρημάξει 10 ακόμη θέατρα σε όλη την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση  της Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου, ο οποίος είναι κρατούμενος δυνάμει καταδικαστικής απόφασης για ληστεία.

Οι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι για δεκάδες ληστείες, διαρρήξεις καταστημάτων και κλοπές οχημάτων και μάλιστα σε τέσσερις από αυτούς είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Σπείρα

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, εξιχνιάστηκαν συνολικά 40 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από τη δράση τους υπολογίζεται πως υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ.

Οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι έχουν διαπράξει και άλλες διαρρήξεις με την ίδια μεθοδολογία.

Στο πλαίσιο της εξιχνίασης πραγματοποιήθηκαν έξι έρευνες σε σπίτια, όπου βρέθηκαν και κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim και ο ρουχισμός που φορούσαν οι δράστες κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, επιπρόσθετα κατασχέθηκε και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως όχημα διαφυγής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, των διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθειας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.

Πώς λειτουργούσαν

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη της συμμορίας μετά από αξιοποίηση εικόνων από τα κάμερες των καταστημάτων που χτύπησαν, δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA. Έτσι με συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή της Καλλιθέας καταφέραν να τους εντοπίσουν και να τους περάσουν χειροπέδες δίνοντας τέλος στη δραση τους. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι λόγω του γεγονότος ότι οι δράστες (δύο εκ των οποίων φέρονται σύμφωνα με τα χαρτιά τους να είναι 17 ετών και οι υπόλοιποι 19 και 21) δήλωναν ανήλικοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου οι Έλληνες αστυνομικοί ζήτησαν τη συνδρομή της αλβανικής αστυνομίας προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι είναι ανήλικοι ή σε συνεργασία με κυκλώματα της γειτονικής χώρας είχαν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα.

Σπείρα

Σύμφωνα με τον εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρο Χρονόπουλου «Πρόκειται για την εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης, η «επαγγελματική» δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, με εσωτερική διάρθρωση και κατανομή ειδικότερων ρόλων, που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο των διαρρήξεων με τη μέθοδο του εμβολισμού.

Από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από το σύνολο του προανακριτικού υλικού και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και ο τρόπος δράσης τους. Από αρχές του έτους, παρατηρήθηκαν παρόμοια περιστατικά διαρρήξεων καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής κατά τις νυχτερινές ώρες, με χαρακτηριστική μεθοδολογία δράσης. Οι δράστες πραγματοποιούσαν διαρρήξεις με την μέθοδο του εμβολισμού, δηλαδή χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα και με αυτά προσέκρουαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ στη συνέχεια αφαιρούσαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές”.

Για την επίτευξη του σκοπού τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας της δεκαετίας 1990, συγκεκριμένου τύπου και κατασκευαστή, από διάφορες περιοχές της Αττικής και ακολούθως, μετέβαιναν με το κλεμμένο όχημα στο κατάστημα που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψη του καταστήματος. Στη συνέχεια, εισέρχονταν στο εσωτερικό του καταστήματος, ερευνούσαν το χώρο και αφαιρούσαν προϊόντα και διάφορα χρηματικά ποσά που έβρισκαν στις ταμειακές μηχανές. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα συχνά τα εγκατέλειπαν στο σημείο της διάρρηξης, ενώ άλλες φορές, διέφευγαν με αυτά και τα εγκατέλειπαν σε κοντινή απόσταση, συνεχίζοντας την διαφυγή τους με έτερο όχημα. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας φρεάτια της ΕΥΔΑΠ ή κατάλληλα εργαλεία, έκοβαν τα ρολά των καταστημάτων και στη συνέχεια έσπαζαν τις τζαμαρίες. Κατά την δράση τους κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με τις κουκούλες από τις ζακέτες ή τα φούτερ που φορούσαν ή ακόμα και με τη μπλούζα τους, μένοντας γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ κάλυπταν τα χέρια τους με γάντια ή κάλτσες.

Σπειρα

Περιπτώσεις

Χαρακτηριστική περίπτωση της οργανωμένης και σκληρής δράσης αποτελεί περιστατικό κατά το οποίο έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, στη θέα των οποίων κινήθηκαν με το όχημα τους προκειμένου να εμβολίσουν το περιπολικό όχημα και τότε ένας εκ των αστυνομικών προ του κινδύνου της σωματικής τους ακεραιότητας πυροβόλησε στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα του οχήματος. Ακολούθως, οι δράστες διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί:

• 11 διαρρήξεις καταστημάτων με θραύση της τζαμαρίας ύστερα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές όπως της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.),

• 10 λοιπές διαρρήξεις καταστημάτων και μια απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη κ.α),

• 3 διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών,

• 1 διάρρηξη σε θέατρο,

• 1 διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα,

• 11 κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων (Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια, Αργυρούπολη κ.α.) και δυο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

Σπείρα