Το φιτίλι κινδυνεύει να ανάψει και πάλι στα Δυτικά Βαλκάνια - Σενάρια αλλαγής συνόρων ζεσταίνουν οι ΗΠΑ

 
Το φιτίλι κινδυνεύει να ανάψει και πάλι στα Δυτικά Βαλκάνια - Σενάρια αλλαγής συνόρων ζεσταίνουν οι ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 04/12/19 - 07:50

Θέμα πιθανής αλλαγής συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες, έθεσε εκ νέου προχτές με συνέντευξή του στην κοσοβάρικη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» ο Αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Κόσνετ.

Είκοσι χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών Κοσοβάρων, δέκα χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία (την οποία δεν έχουν αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, και πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος) κι ενώ ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. καρκινοβατεί, το φιτίλι κινδυνεύει να ανάψει και πάλι σε αυτήν την πυριτιδαποθήκη των Δυτικών Βαλκανίων.

Αιτία η χθεσινή, υπό τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, απόφαση της Βουλής στην Πρίστινα να εγκρίνει νόμο για τη μετατροπή τής -μέχρι σήμερα ελαφρά οπλισμένης και περιορισμένων αρμοδιοτήτων- «Δύναμης Ασφάλειας του Κοσόβου» σε τακτικό στρατό, μελλοντικής δύναμης 5.000 μάχιμων και 3.000 εφέδρων.

Οι μοναδικοί που χαιρέτισαν την απόφαση της Πρίστινας ήταν οι Αμερικανοί, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Φίλιπ Κόσνετ, να τη χαρακτηρίζει «ιστορική». Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αντίθετα, τήρησαν επικριτικούς τόνους απέναντι στην Πρίστινα. Η μεν επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε τη λύπη της. Ο δε γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε την Πρίστινα ότι, υπό το βάρος των εξελίξεων, «θα επανεξεταστεί το επίπεδο συνεργασίας του ΝΑΤΟ [μέσω της δύναμης KFOR] με τη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσόβου».

Ο Κόσνετ μάλιστα έθεσε ζήτημα αλλαγής συνόρων, κάνοντας λόγο για «μικρή προσαρμογή των συνόρων», με το σκεπτικό ότι το ζήτημα αφορά «αποκλειστικά τις δύο πλευρές» και οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή. Χαρακτήρισε «λανθασμένη» την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό (κυρίως εξαιτίας δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων) οι ΗΠΑ θα μπορούσαν αποδεχτούν κάποια μεγάλη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή. «Δεν ήταν ποτέ έτσι. Επιπλέον, η θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας πρέπει να είναι αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών και όχι μόνο από κάποιους πολιτικούς», κατέληξε. Παρ' όλα αυτά προέβλεψε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2020.

Σήμερα, πάντως, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προγραμματίζει να συναντήσει «κεκλεισμένων των θυρών» τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι για τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου με φόντο τις διεργασίες για νέο γύρο διαπραγμάτευσης Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υποστήριξε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ χαρακτήρισε «αρνητική» τη ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.