Φλεγόμενη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν σε τροχιά σύγκρουσης παρά τα σενάρια διαλόγου— LIVE οι εξελίξεις

 
Ιραν-Ισραήλ-ΗΠΑ: Η Μέση Ανατολή για 11η ημέρα στις φλόγες του πολέμου — LIVE οι εξελίξεις

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 10/03/26 - 17:46

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στη 11η ημέρα της, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών στην Τεχεράνη και τον νότιο Λίβανο.

Το Ιράν ανταπέδωσε με μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων, πλήττοντας μεταξύ άλλων υποδομές στη Ντόχα και ένα μεγάλο διυλιστήριο στο Αμπού Ντάμπι μέσω επίθεσης με drone.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ διατηρούν σκληρή στάση, με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ να προαναγγέλλει εντατικοποίηση των επιχειρήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο στόχος παραμένει η καθολική ήττα του αντιπάλου.

Στον αντίποδα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια επικείμενη λήξη των συγκρούσεων, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, μια δήλωση που επέφερε άμεσα «ανάσα» στις διεθνείς αγορές, προκαλώντας πτώση στις τιμές του πετρελαίου και άνοδο στα χρηματιστήρια.

Παράλληλα, η γεωπολιτική σκακιέρα περιπλέκεται περαιτέρω μετά την επιβεβαίωση από την Άγκυρα για την εγκατάσταση συστοιχιών Patriot του ΝΑΤΟ στη Μαλάτεια.

Δείτε LIVE τις εξελίξεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
  • 17:45

    Καναδάς: Πυροβολισμοί στο προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο

    Αγνωστος πυροβόλησε στο αμερικανικό προξενείο στο Τορόντο του Καναδά με τις Αρχές να αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    «Η ένοπλη επίθεση που έλαβε χώρα στο αμερικανικό προξενείο  είναι μια απολύτως απαράδεκτη πράξη βίας και εκφοβισμού που στοχεύει τους Αμερικανούς φίλους και γείτονές μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Χαίρομαι που βλέπω ότι η αστυνομία του Τορόντο διεξάγει έρευνα και αναμένω ότι η αστυνομία σε όλα τα επίπεδα θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να εντοπίσει τους δράστες».

    Η επίθεση έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά από δύο περιστατικά πυροβολισμών σε δύο συναγωγές στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη αστυνομική παρουσία. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από αυτά τα περιστατικά, αλλά βρέθηκαν τρύπες από σφαίρες στην μπροστινή πόρτα μιας συναγωγής.

  • 17:45

    Νεκρός σε αεροπορική επιδρομή ο διοικητής της Μπασίτζ, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές στο Ιράν

    Ανεπίσημες αναφορές από πηγές της αντιπολίτευσης στο Ιράν, αναφέρουν πως ο διοικητής της παραστρατιωτικής ομάδας Μπασίτζ, Ασαντολάχ Μπαντφάρ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη χώρα.

  • 17:45

    IDF: Στόχος η πρόκληση μέγιστης ζημιάς στο Ιράν πριν κλείσει το «παράθυρο ευκαιρίας» για πλήγματα

    Ο ισραηλινός στρατός επιδιώκει να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά στις επιθέσεις κατά του Ιράν πριν κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

    Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η στρατηγική αυτή συνδέεται με την εκτίμηση πως το χρονικό περιθώριο για τη συνέχιση των επιθέσεων ενδέχεται να είναι περιορισμένο. Όπως αναφέρεται, στο Ισραήλ υπάρχει η ανησυχία ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να κλείσει σύντομα.

    Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να παρέμβει και να τερματίσει τη σύγκρουση ανά πάσα στιγμή, γεγονός που θα περιόριζε τη δυνατότητα του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων.

  • 17:28

    Συνεδριάζει εκτάκτως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) συγκάλεσε για σήμερα «έκτακτη σύνοδο» των χωρών μελών του, προκειμένου να συζητηθεί μια ενδεχόμενη «απόφαση» για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, με στόχο να αναχαιτιστεί η εκρηκτική άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του, Φατίχ Μπιρόλ.

    Η σύνοδος αυτή, μετά τις συνομιλίες που είχαν νωρίτερα οι υπουργοί Ενέργειας της G7, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, θα επιτρέψει «να γίνει εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ανεφοδιασμού και τις συνθήκες της αγοράς, ανέφερε ο Μπιρόλ στην ανακοίνωσή του.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ρολάν Λεσκίρ είπε ότι οι χώρες ζήτησαν από τον IEA να επεξεργαστεί σενάρια για μια ενδεχόμενη αποδέσμευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων. Υποστήριξε μάλιστα ότι «όλοι είναι πρόθυμοι» να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, ο ΙΕΑ θα παρουσιάσει μια εις βάθος ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων αυτής της αποδέσμευσης των στρατηγικών αποθεμάτων. 

  • 17:28

    Ολλανδία: Οι εργαζόμενοι της πρεσβείας στην Τεχεράνη μεταφέρονται προσωρινά στο Αζερμπαϊτζάν

    Η Ολλανδία αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά στο Αζερμπαϊτζάν το προσωπικό της πρεσβείας της στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας.

    "Λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλεια των εργαζομένων μας, αποφασίστηκε να μεταφερθούν προσωρινά στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, οι δραστηριότητες της πρεσβείας της Ολλανδίας στο Ιράν", έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Τομ Μπέρεντσεν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί "από κοντά" την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράν.

    "Εάν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέπει, θα αποφασίσουμε όταν και υπό ποια μορφή η πρεσβεία μας στο Ιράν θα μπορεί να επαναλάβει τις εργασίες της στην Τεχεράνη", πρόσθεσε ο Μπέρεντσεν.

    Την περασμένη Πέμπτη, και η Ιταλία ανακοίνωσε το κλείσιμο της πρεσβείας της στην Τεχεράνη καθώς και τη μεταφορά του προσωπικού της στο Αζερμπαϊτζάν, υπογραμμίζοντας ότι η Ρώμη "δεν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις" με το Ιράν.

  • 17:27

    Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Δεν επιδιώκουμε έναν ατέρμονο πόλεμο με το Ιράν

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σαάρ, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει «έναν ατέρμονο πόλεμο» με το Ιράν και θα συντονιστεί με την Ουάσινγκτον σχετικά με το πότε θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

    «Θα συμβουλευτούμε τους Αμερικανούς φίλους μας όταν θεωρήσουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε αυτό. Δεν επιδιώκουμε έναν ατέρμονο πόλεμο», δήλωσε ο Σαάρ στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

  • 17:27

    Πάνω από 15.000 Ιρανοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου, λένε οι Αρχές της Τεχεράνης

    Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν, ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Υγείας.

    «Από την αρχή του πολέμου που επέβαλαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, στις 28 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 15.000 πολίτες της χώρας μας έχουν τραυματιστεί» αναφέρει η δήλωση που αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, 12.495 από αυτά τα άτομα έχουν λάβει θεραπεία και έχουν εξιτήριο, ενώ άλλα 1.682 άτομα παραμένουν νοσηλευόμενα.

  • 17:27

    Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινή βάση με drones

    Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι εξαπέλυσε επίθεση με drones σε ισραηλινή στρατιωτική βάση δυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

    Σε δήλωσή της, ανέφερε ότι στόχευσε με drones τη βάση Samson, γνωστή και ως Camp Shimshon.

  • 17:26

    Πυρομαχικά άνω των 5,5 δισ. δολαρίων χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ τις πρώτες δύο μέρες του πολέμου στο Ιράν

    Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πυρομαχικά ξόδεψαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στις δύο πρώτες ημέρες του πολέμου κατά του Ιράν, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που γνωρίζουν αξιολόγηση την οποία το Πεντάγωνο παρουσίασε στο Κογκρέσο τη Δευτέρα.

    Το ιδιαίτερα υψηλό ποσό, που ανέρχεται στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, εντείνει τις ανησυχίες στο Καπιτώλιο σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξαντλεί προηγμένα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης.

    Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους καταναλώνουν σημαντικό αριθμό πυρομαχικών αεράμυνας για την αναχαίτιση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύονται προς τους στόχους τους. Όπως δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα, Μαρκ Κέλι, η Τεχεράνη διαθέτει «τεράστιο απόθεμα» τέτοιων όπλων.

    Ο Κέλι ανέφερε επίσης ότι οι γερουσιαστές θα συνεχίσουν να ζητούν ενημέρωση, σε κλειστές συνεδριάσεις, σχετικά με το ημερήσιο κόστος της σύγκρουσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Παράλληλα, πολλαπλές πηγές από το Κογκρέσο δήλωσαν ότι η συνέχιση του πολέμου σημαίνει πως η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί σύντομα να ζητήσει από το Κογκρέσο πρόσθετη χρηματοδότηση για την παραγωγή νέων πυρομαχικών.

    «Αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη πολιτική μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας συνεργάτης του Κογκρέσου.

  • 17:11

    ΠΟΥ: Προειδοποιεί για κινδύνους στην υγεία από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι η «μαύρη βροχή» και οι τοξικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα του Ιράν, μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, υποστηρίζοντας την οδηγία του Ιράν που καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

  • 17:10

    Η Δανία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Ιράν

  • 17:10

    Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν δηλώνει ότι εαν «εχθρός» ξεκινήσει πόλεμο στις υποδομές, η Τεχεράνη θα κάνει το ίδιο

  • 17:10

    Την άποψη ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να εμπλακεί στη σύγκρουση που αφορά το Ιράν εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πιτ Χέγκσεθ, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι ο Τραμπ διατηρεί ισχυρές σχέσεις με ηγέτες άλλων χωρών, κάτι που - όπως ανέφερε - δημιουργεί ευκαιρίες και επιλογές για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ιδιαίτερα δυναμικές διεθνείς συνθήκες.

  • 16:57

    Στάρμερ, Μερτς και Μελόνι συμφωνούν σε στενή συνεργασία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

    Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Δευτέρας με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας για τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή.

    Όπως αναφέρθηκε, οι ηγέτες συμφώνησαν να «συνεργαστούν στενά» τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές που προέρχονται από το Ιράν και να διατηρηθεί η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Στάρμερ ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αμυντικά μέτρα που έχει λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της στήριξης των συμμάχων του στον Κόλπο.

    Οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη συνέχισης της στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους ενόψει της κλιμάκωσης της κατάστασης και συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

    Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον ασφαλιστικό τομέα ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη κάλυψη για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

  • 16:57

    Η British Airways ακυρώνει περισσότερες πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή

    Η British Airways ακύρωσε περισσότερες πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή.

    Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις προς Αμμάν, Μπαχρέιν, Ντόχα, Ντουμπάι και Τελ Αβίβ έχουν ακυρωθεί έως και τις 28 Μαρτίου.

  • 16:57
  • 16:57

    Πεζεσκιάν: Όποιος τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να καταστρέψει το Ιράν, δεν γνωρίζει τίποτα από ιστορία

    Με μήνυμα που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, υπογράμμισε τη μακρά ιστορική πορεία της χώρας και την αντοχή της απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι το Ιράν έχει επιβιώσει από επανειλημμένες συγκρούσεις και πιέσεις μέσα στους αιώνες.

    «Το Ιράν είναι ο κληρονόμος ενός πολιτισμού τουλάχιστον 6.000 ετών. Μέσα από τις δοκιμασίες της ιστορίας, καμία δύναμη δεν κατάφερε ποτέ να σβήσει αυτό το ιστορικό όνομα. Όποιος τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να καταστρέψει το Ιράν, δεν γνωρίζει τίποτα από ιστορία. Οι επιτιθέμενοι έχουν έρθει και έχουν φύγει, το Ιράν όμως έχει αντέξει» έγραψε χαρακτηριστικά.

  • 16:37

    Γερμανία: Διχασμένη η κοινή γνώμη σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου

    Διχασμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη σε σχέση με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν, τα κίνητρα και τις πιθανές συνέπειές της.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL και ntv, το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει σαφή στόχο στην επίθεσή της εναντίον του Ιράν, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 38%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν καλά τι θέλουν να πετύχουν, ανεβαίνει στο 62%.

    Το 50% εκφράζει φόβο για τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης σε άλλες χώρες, ενώ το 43% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Επιπλέον, το 53% των Γερμανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση λόγων των ελλείψεων στα καύσιμα και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, με το 45% να διαφωνεί. Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο φαίνονται οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας (64%), ενώ στα δυτικά κρατίδια είναι το 51% που συμμερίζεται την ίδια ανησυχία.

  • 16:24

    ΥΠΕΞ: Έχουν επαναπατριστεί 1.039 άτομα

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων και μελών οικογενειών τους από τη Μέση Ανατολή, με μισθωμένες πτήσεις, καθώς και με στρατιωτικά αεροσκάφη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών και υπό τις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου και των αρμόδιων πρεσβειών και προξενικών Αρχών.

    Ήδη έχουν επαναπατριστεί με ασφάλεια 1.039 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν χώρα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και για όσο διάστημα απαιτηθεί, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Η διαδικασία πραγματοποιείται σταδιακά, δεδομένου ότι ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

    Σχετικά με τη μεταφορά κατοικιδίων ζώων, τηρείται αυστηρά η πολιτική κάθε αεροπορικής εταιρείας αναφορικά με τους όρους ναύλωσης ειδικής πτήσης επαναπατρισμού. Η δυνατότητα αυτή αναφέρεται ρητά στους όρους βάσει των οποίων διεξάγονται οι ειδικές αυτές πτήσεις.

    Όσοι πολίτες επιθυμούν να επαναπατριστούν, οφείλουν, ως πρώτο βήμα να εγγραφούν στην Πλατφόρμα Εγγραφής Ελλήνων Πολιτών που αντιστοιχεί στην εκάστοτε χώρα, μέσω του συνδέσμου, ο οποίος είναι αναρτημένος στην κεντρική σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και στην ιστοσελίδα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των πρεσβειών. Θα ενημερώνονται άμεσα από το Προξενείο ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου όσοι θα μετακινηθούν προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων επαναπατρισμού.

  • 16:15

    Στο Ισραήλ ο Γερμανός ΥΠΕΞ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, η οποία αποτελεί την πρώτη διπλωματική αποστολή στη χώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον του Ιράν.

    Ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σαάρ μετέβησαν στο σημείο της φονικής ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στην πόλη Μπέιτ Σεμές, ενώ συναντήθηκαν και με συγγενείς των θυμάτων.

  • 16:02

    Τα ΗΑΕ κλείνουν το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της περιοχής μετά από επίθεση με drone

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλείνουν το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, μετά από χτύπημα drone, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επεξεργάζονται 922.000 βαρέλια την ημέρα.

    Το γραφείο Τύπου του Άμπου Ντάμπι ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί στην επίθεση.

  • 16:02

    Στενά του Ορμούζ, το θαλάσσιο πέρασμα του τρόμου που αυξάνει ναύλα, ασφάλιστρα και τιμές ενέργειας

    Ο ήλιος μόλις ανατέλλει στον ορίζοντα του Περσικού Κόλπου. Στη γέφυρα ενός τεράστιου δεξαμενόπλοιου τύπου VLCC, τα μάτια των ναυτικών είναι καρφωμένα στις οθόνες των ραντάρ, καθώς η ακτή του Ιράν ξεπροβάλλει στα βόρεια και εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα νότια.

    Μπροστά τους απλώνεται η θαλάσσια πύλη του πλανήτη για την ενέργεια και το εμπόριο: τα Στενά του Ορμούζ. Ένα φυσικό πέρασμα μέσα από το οποίο περνούν, σε συνθήκες ειρήνης, κάθε μέρα, εμπορεύματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και από το οποίο εξαρτώνται κράτη, οικονομίες και ολόκληρη η παγκόσμια αγορά ενέργειας.

  • 16:01

    «Ελάτε σπίτι, σας περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες» λέει το ιρανικό ΥΠΕΞ στις παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που είναι στην Αυστραλία

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ, απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τις διεθνείς παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου να επιστρέψουν στο Ιράν, μετά την απόφαση πέντε μελών της ομάδας να ζητήσουν άσυλο στην Αυστραλία. Οι αθλήτριες βρίσκονταν στη χώρα συμμετέχοντας σε διεθνές τουρνουά.

    Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Μπαγκαεΐ υποστήριξε ότι οι παίκτριες κρατούνται ουσιαστικά «όμηροι» στην Αυστραλία. Όπως έγραψε, «σφαγίασαν περισσότερες από 165 αθώες Ιρανές μαθήτριες σε διπλό πλήγμα με πυραύλους Tomahawk στην πόλη Μιναμπ και τώρα θέλουν να πάρουν τους αθλητές μας ομήρους στο όνομα της “διάσωσής” τους; Η θρασύτητα και η υποκρισία τους είναι συγκλονιστικές».

  • 15:03

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί

  • 15:03

    Μερτς: Συμμερίζομαι την ελπίδα του Τραμπ ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει γρήγορα

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz δήλωσε ότι συμμερίζεται την ελπίδα του Ντόναλντ Τραμπ πως ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει γρήγορα, προσθέτοντας ότι οι αγορές πετρελαίου θα ομαλοποιηθούν σύντομα και ότι δεν εξετάζεται χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

  • 14:33

    Αξιωματούχος Κατάρ: «Εφικτό» να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου

    Είναι ακόμα «εφικτό» να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ αλ-Ανσάρι.

  • 14:32

    Απάντηση Λαριτζανί στις απειλές Τραμπ

    «Ο ιρανικός λαός, ενωμένος, δεν φοβάται τις κούφιες απειλές σας. Γιατί οι μεγαλύτεροι ανάμεσά σας δεν κατάφεραν να τον εξαφανίσουν... Προσέξτε, μήπως εξαφανιστείτε εσείς». 

  • 13:49

    Εντοπίστηκε νέα εκτόξευση ιρανικού πυραύλου, σειρήνες αναμένεται να ηχήσουν στο βόρειο Ισραήλ

    Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι εντόπισαν νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

  • 13:49

    Φωτιά στο βιομηχανικό συγκρότημα Ruwais του Άμπου Ντάμπι

    Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Άμπου Ντάμπι αντιμετωπίζουν πυρκαγιά στο βιομηχανικό συγκρότημα του Ruwais που προκλήθηκε από επίθεσης με drone, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου των ΗΑΕ.

  • 13:49

    Το Κατάρ αναχαίτισε πυραυλική επίθεση

    Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του αναχαίτισαν πυραυλική επίθεση με στόχο τη χώρα. 

  • 12:28

    Το Αζερμπαϊτζάν στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν μετά το ιρανικό πλήγμα με drones

    Το Αζερμπαϊτζάν στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, φαινομενικά προσφέροντας κλάδο ελαίας λίγες ημέρες αφότου μια ιρανική επίθεση με drone πυροδότησε φόβους για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή στον Καύκασο.

  • 12:28

    Κρεμλίνο: Οι προτάσεις του Πούτιν για το Ιράν συνεχίζουν να είναι στο τραπέζι

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προσφέρει διάφορες εναλλακτικές επιλογές για μεσολάβηση και τρόπους για μείωση των εντάσεων στη σύγκρουση με το Ιράν και οι προτάσεις αυτές συνεχίζουν να είναι στο τραπέζι, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

  • 11:25

    «Για τον Θεό, τη Μητέρα και την Πατρίδα»: Προπαγανδιστικό βίντεο της Τεχεράνης με τα ιρανικά όπλα

    Το τραγούδι του προπαγανδιστικού βίντεο λέγεται «για τον Θεό, τη Μητέρα και την Πατρίδα», ενώ στα πλάνα διακρίνονται και Ιρανοί πολίτες που θρηνούν για τον θάνατο του Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ.

  • 11:25

    Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο Πάφου λόγω Μέσης Ανατολής

    Ακυρώσεις προγραμματισμένων πτήσεων καταγράφηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο Πάφου, ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

  • 11:24

    Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι καταστράφηκαν ένας βαλλιστικός πύραυλος και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν την ανατολική περιοχή της χώρας.

  • 10:46

    IDF: Χτυπήσαμε διοικητικά κέντρα της Χεζμπολάχ

    «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF έπληξαν κέντρα διοίκησης και τρομοκρατικές υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην περιοχή Άνσαρ στο νότιο Λίβανο, σε απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων που πραγματοποίησε χθες (Δευτέρα) η Χεζμπολάχ προς το έδαφος του Κράτους του Ισραήλ από την περιοχή αυτή» τονίζει ο ισραηλινός στρατός.

  • 10:24

    Η Βρετανία έστειλε ένα ακόμη ελικόπτερο στην Κύπρο

    Πρόκειται για ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Merlin Mk2, το οποίο μεταφέρθηκε από ναυτικό αεροσταθμό στην Κορνουάλη και έρχεται να προστεθεί στα δύο ελικόπτερα Wildcat που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή. 

  • 10:24

    Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 5,6 δισ. δολάρια σε πυρομαχικά τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου με το Ιράν

  • 09:45

    Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στο ιρακινό Κουρδιστάν και κέντρο τηλεπικοινωνίων στο Τελ Αβίβ

  • 08:54

    Ιράκ: Νεκροί μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης από πλήγμα που αποδόθηκε στις ΗΠΑ

    Τέσσερις μαχητές μιας φιλοϊρανικής ένοπλης ομάδας στο Ιράκ σκοτώθηκαν σήμερα σε νυχτερινό πλήγμα εναντίον θέσης τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι Ταξιαρχίες του Ιμάμη Άλι οι οποίες κατηγόρησαν την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για τον βομβαρδισμό αυτόν.

  • 08:36

    IDF: Κύμα αεροπορικών επιδρομών έπληξε οργανισμό που διαχειρίζεται ταμειακές ροές της Χεζμπολάχ

    Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών που στόχευαν υποκαταστήματα του συνδέσμου Al-Qard al-Hasan (AQAH) που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ο οποίος είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική ομάδα ως τράπεζα.

  • 08:35

    Η Συρία υποστηρίζει τον Λίβανο στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

  • 08:24

    Ο Τραμπ αρνείται πως οι ΗΠΑ έκαναν τη φονική επίθεση στο σχολείο του Ιράν 

    «Μπορεί να το έκανε το Ιράν» ή «κάποιος άλλος» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

  • 08:10

    Δύο drones αναχαιτίστηκαν στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας

    Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι δύο drones αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν στα ανατολικά της χώρας.

  • 08:10

    Τραμπ: Αν το Ιράν μπλοκάρει τη ροή πετρελαίου στα Στενά του Ορμούζ θα κυριαρχήσει «θάνατος, φωτιά και οργή»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν μέσω Χ, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα διακόψει τη ροή πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ θα αντιμετωπιστεί με πλήγματα 20 φορές ισχυρότερα από όσα έχουν γίνει έως τώρα.

  • 08:09

    Πλήγματα της Χεζμπολάχ εναντίον της συριακής επικράτειας

    Οι de facto αρχές της Συρίας κατήγγειλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον της συριακής επικράτειας, εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το λιβανικό σιιτικό κίνημα το οποίο πρόσκειται στο Ιράν.