Γαλλία: Πολύ νωρίς για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

macron
Ενημερώθηκε: 16/10/19 - 22:47

Στο μέλλον μετέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων και Τιράνων με τις Βρυξέλλες. Παρά τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε κάθετος κατά την διάρκεια της κοινής συνέντεξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.

Μακρόν: Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος επαναβεβαίωσε πως κατά την άποψή του είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εντούτοις αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Zάεφ: Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση 

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία.

«Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου για την Βόρεια Μακεδονία στις Βρυξέλλες.

«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε.

Προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».

Ζάεφ: «Η Βόρεια Μακεδονία θέλει να μπει και στο ΝΑΤΟ»

Επίσης, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι αυτό που ζητείται από τους ηγέτες, είναι ένα «πράσινο φως», κάτι που δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα.

«Θα είναι όμως, ένα ξεκάθαρο σήμα της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα λάβουν τη σωστή απόφαση για την Βόρεια Μακεδονία κατά την αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής.

Πάντως αυτό το… πράσινο φως δεν έδειξε να το ανάβει ο Μακρόν και η συνέχεια για την Βόρεια Μακεδονία αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, https://www.newsit.gr