Γαλλικές εκλογές: Σπάνε ιστορικά ρεκόρ στις φετινές εκλογές

 
Γαλλικές εκλογές: Σπάνε ιστορικά ρεκόρ στις φετινές εκλογές

Ενημερώθηκε: 11/06/17 - 15:44

Στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων στο σημερινό Α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αριθμός πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».

βουλευτικών εκλογών

Παρόλα αυτά, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των ανερχόταν στο 19,24% το μεσημέρι, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν κατά πολύ υψηλότερη, αφού έφτανε στο 28,54%.

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012.

Ρεκόρ υποψηφίων

Μακρόν

Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου » και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Κατά τη σημερινή αναμέτρηση του Α' γύρου τα εκλογικά κέντρα στην επαρχία κλείνουν μια ώρα νωρίτερα απ' ότι στις προεδρικές, ήτοι στις 18,00 (19,00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις όπως πάντα στις 20,00 (21 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα αποτελέσματα που θα δοθούν θα αφορούν τα ποσοστά που κατόρθωσε να συγκεντρώσει κάθε κόμμα. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να δοθούν οι λεπτομέρειες για κάθε εκλογική περιφέρεια.

αποχή

Η παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις βουλευτικές γιατί οι υπολογισμοί των ποσοστών γίνονται με βάση τους εγγεγραμμένους.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων.

Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών!

βουλευτές

Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους , κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών.

Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή. Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα.

Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκωλ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Χωρίς δηλώσεις ψήφισε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε σήμερα το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ) για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.
Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Να πάνε οι Γάλλοι να ψηφίσουν προέτρεψε η Μαρί Λεπέν

Μαρίν Λεπέν

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου , που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν.

Η Λεπέν, φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και μπλε παντελόνι, έριξε την ψήφο της στην κάλπη υπό τα φλας περίπου 20 φωτορεπόρτερ. Συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι "υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές". Όμως, συμπλήρωσε, "οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό".

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ένα φιάσκο μετά το άλλο για την Τ. Μέι - Δηλώσεις αμφισβήτησης και κινήσεις εκθρόνισής της

Σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ISIS (ΒΙΝΤΕΟ)

Γαλλικές εκλογές: Στις κάλπες οι Γάλλοι με τον Μακρόν να ελπίζει σε αυτοδυναμία