Γενί Σαφάκ: Προχωρά η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Παλαιστίνη

Γενί Σαφάκ: Προχωρά η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Παλαιστίνη
Ενημερώθηκε: 04/06/21 - 15:41

Η τουρκική ακροδεξιά εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», που ουσιαστικά αποτελεί φερέφωνο της τουρκικής κυβέρνησης, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο αναφέρει ότι η Άγκυρα είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη για την οριοθέτηση ΑΟΖ.  

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι χθες τέθηκε σε ισχύ η «Συμφωνίας Ασφάλειας και Συνεργασίας» που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 2018. «Με αυτήν την κίνηση, έγινε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη παρόμοιας με αυτή της Λιβύης» αναφέρει η «Γενί Σαφακ».

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, ενώ ο απόστρατος ναύαρχος και εκ των αρχιτεκτόνων του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, δήλωσε στο τουρκικό μέσο ότι με την «ιστορική» συμφωνία, η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και άνοιξε μια νέα σελίδα.

Παράλληλα το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει, την συνεργασία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, του λαθρεμπορίου πολιτιστικών και φυσικών αγαθών, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, του εμπορίου ανθρώπων, του λαθρεμπορίου μεταναστών και της παράνομης μετανάστευσης. Επιπρόσθετα προβλέπει την εκπαίδευση παλαιστινίων στις τουρκικές ακαδημίες της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής.