Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ προσαρμόζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο

 
nato

Ενημερώθηκε: 13/06/24 - 16:24

Σε μια σπάνια αναφορά στο δυτικό πυρηνικό οπλοστάσιο, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την Τετάρτη τις προσπάθειες της συμμαχίας να προσαρμόσει τις δυνατότητές της στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία ρητορική και ασκήσεις για τα πυρηνικά της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία θα περιλαμβάνει συγκέντρωση της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού της συμμαχίας, χαρακτήρισε τα πυρηνικά όπλα "απόλυτη εγγύηση ασφάλειας" του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ σπάνια μιλάει για αυτά τα όπλα δημόσια.

Συζητώντας αυτό που αποκάλεσε «τη συνεχιζόμενη προσαρμογή» του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ολλανδία τον Ιούνιο διακήρυξε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-35 έτοιμα να φέρουν πυρηνικά όπλα και είπε ότι οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα στην Ευρώπη.

Περιέγραψε την αυξανόμενη ρωσική δραστηριότητα γύρω από τις πυρηνικές της δυνατότητες. "Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και μήνες είναι μια επικίνδυνη πυρηνική ρητορική από τη ρωσική πλευρά... Βλέπουμε επίσης μερικές ακόμη ασκήσεις, πυρηνικές ασκήσεις από τη ρωσική πλευρά", είπε.

Την Τρίτη, η Ρωσία δήλωσε ότι τα στρατεύματά της ξεκίνησαν το δεύτερο στάδιο ασκήσεων για να εξασκήσουν την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων μαζί με τα λευκορωσικά στρατεύματα μετά από απειλές από τις δυτικές δυνάμεις, όπως είπε η Μόσχα.

Από τότε που έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες καταστάσεις.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους της ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής αντιπαράθεσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ρωσικού εδάφους.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων της Κίνας, λέγοντας ότι το Πεκίνο αναμένεται να ενισχύσει τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων μέσα σε λίγα χρόνια και πολλοί από αυτούς θα είναι σε θέση να φτάσουν στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ