Γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κρήτης θέλει να στείλει η Τουρκία

 
Γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κρήτης θέλει να στείλει η Τουρκία

Ενημερώθηκε: 08/12/19 - 20:59

Κλιμακώνει επικίνδυνα την κρίση με την Ελλάδα η Τουρκία μετά την συμφωνία της με την Λιβύη για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Σήμερα η Λιβύη επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία και προτού «στεγνώσει» το μελάνι η Άγκυρα προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας, καθώς σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη, διακινδυνεύοντας με τον τρόπο αυτό ένα «θερμό» επεισόδιο.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ φρόντισε να στείλει μήνυμα λέγοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών». Ενώ επισήμανε ότι «το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου. Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση».

Η επικύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία από την Λιβύη 

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Anadolu, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του μνημονίου για τη δικαιοδοσία στην θάλασσα καθώς και για την στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια των δύο πλευρών.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς θεσμούς να προβούν στην εφαρμογή των μνημονίων, που υπέγραψε η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Αλ Σαράζ με την Τουρκία για την Στρατιωτική Συνεργασία και την Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στην ανατ. Μεσόγειο, αμέσως μετά την επικύρωσή τους.

Όπως αναφέρει το Anadolu, οι αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου, υπογράφηκε και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το μνημόνιο που καθορίζει τις θαλάσσιες «δικαιοδοσίες» των δύο χωρών, σύμφωνα με τη δική τους προσέγγιση.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το ναυτικό σύμφωνο άρχισε να ισχύει από το Σάββατο.