Γερμανία: Βάζει πλαφόν στην τιμή του αερίου – Πακέτο €200 δισ. για την προστασία των καταναλωτών

 
φυσικο αεριο

Ενημερώθηκε: 29/09/22 - 18:21

Οι τιμές στο ρεύμα πρέπει να πέσουν», δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ανακοινώνοντας μέτρα που θα ανακουφίσουν τα γερμανικά νοικοκυριά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Στη συνέντευξη Τύπου, που συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ όπως και ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα ανακοινωθεί και η απόφαση της κυβέρνησης ότι μπαίνει πλαφόν στις τιμές του αερίου.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται τη μελέτη του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» για λογαριασμό της κυβέρνησης, το «φρένο τιμής αερίου» θα κοστίσει μεταξύ 15,6 και 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ η Handelsblatt αναφέρει ότι θα διατεθούν συνολικά περίπου 150-200 δισεκατομμύρια.

Τα κεφάλαια θα αποδεσμευθούν από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις. Αν και το WSF έληξε επίσημα το καλοκαίρι, τώρα πρόκειται να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση.

Τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν προηγουμένως προγραμματισμένη έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου με σκοπό την προστασία των επιχιερήσεων που αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερο αέριο. Το μέτρο θα είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Την ιδια στιγμη η κατανάλωση φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρησεις ήταν την τελευταία εβδομάδα «σημαντικά πάνω από τη μέση κατανάλωση των προηγούμενων ετών», δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ και κάνει λόγο για «απογοητευτική κατάσταση».

«Χωρίς σημαντική εξοικονόμηση - και στον ιδιωτικό τομέα -, ακόμη και όσο η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου τον χειμώνα», προειδοποιεί ο κ. Μιούλερ με δηλώσεις του στην Handelsblatt. Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής επισημαίνει πάντως ότι η Γερμανία, δεδομένης της πληρότητας των αποθηκών της, η οποία έχει ξεπεράσει το 91%, θα μπορούσε να περάσει ομαλά τον χειμώνα, υπό τρεις προϋποθέσεις: να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, να παραμείνει σταθερή η παροχή φυσικού αερίου από τις γειτονικές χώρες και να γίνει οικονομία στην κατανάλωση, ακόμη και αν έχουμε έναν πιο κρύο χειμώνα. «Εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμιζεται ότι  λόγω της έλλειψης δικών της τερματικών σταθμών, η Γερμανία έχει μέχρι τώρα προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG μόνο μέσω των τερματικών σταθμών του Βελγίου και της Ολλανδίας. Τα δύο πρώτα γερμανικά τερματικά LNG, οι λεγόμενες Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία ήδη τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, η κατανάλωση φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ κάτω από τη μέση κατανάλωση των προηγούμενων ετών. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αντίστοιχη εβδομάδα των προηγούμενων ετών, η κατανάλωση έφθασε τις 483 GWh, κατά 14,5% πάνω από τη μέση τιμή των 422 GWh των ετών 2018-2021.

«Η εξοικονόμηση πρέπει να επιτευχθεί ανεξαρτήτως των θερμοκρασιών», τονίζει η αρχή και θέτει ως όριο το 20% , προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρότερες επιχειρήσεις ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα και το χρησιμοποιούν κυρίως για θέρμανση. Οι μεγάλοι πελάτες, οι οποίοι καταναλώνουν το υπόλοιπο 60% μείωσαν τον Αύγουστο την κατανάλωσή τους κατά 22%, ενώ με 1170 GWh την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν πολύ κάτω από τις 1679 GWh των προηγούμενων ετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ