Η B. Κορέα επιβεβαιώνει την εκτόξευση πυραύλων και υπόσχεται ενισχυμένη πυρηνική δύναμη

 
κορεα

Ενημερώθηκε: 18/05/24 - 12:02

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσε τις χθεσινές αναφορές της Σεούλ, για εκτόξευση «βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς» προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει ενίσχυση της πυρηνικής δύναμης της Β. Κορέας.

Ο Κιμ επέβλεψε τη δοκιμαστική εκτόξευση της Παρασκευής στην Ανατολική Θάλασσα, γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας, σε μια αποστολή αξιολόγησης της "ακρίβειας και της αξιοπιστίας του αυτόνομου συστήματος πλοήγησης", ανέφερε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγιάνγκ (KCNA).

Η εκτόξευση ήταν η τελευταία σε μια σειρά ολοένα και πιο εξελιγμένων δοκιμών της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ, τακτικούς πυραύλους και υπερηχητικά όπλα τους τελευταίους μήνες, σε αυτό που η πυρηνικά οπλισμένη, κυρωμένη από τον ΟΗΕ χώρα λέει ότι είναι μια προσπάθεια αναβάθμισης της άμυνάς της.

Η εκτόξευση της Παρασκευής έγινε λίγες ώρες αφότου η ισχυρή αδελφή του ηγέτη Κιμ, η Κιμ Γιο Γιονγκ  , διέψευσε τους ισχυρισμούς της Σεούλ και της Ουάσινγκτον ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλνει όπλα στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο στρατός της Σεούλ περιέγραψε την Παρασκευή τη δοκιμή ως "πολλά ιπτάμενα αντικείμενα που εικάζεται ότι είναι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς" από την ανατολική περιοχή Γουονσάν της Βόρειας Κορέας σε ύδατα ανοικτά των ακτών της.

Οι ύποπτοι πύραυλοι διένυσαν περίπου 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) πριν πέσουν στα ύδατα μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στη Σεούλ.

"Η ακρίβεια και η αξιοπιστία του αυτόνομου συστήματος πλοήγησης επαληθεύτηκαν μέσω της δοκιμαστικής βολής", ανέφερε το KCNA της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο, προσθέτοντας ότι ο ηγέτης Κιμ εξέφρασε "μεγάλη ικανοποίηση" για την εκτόξευση.

Σε ξεχωριστή αναφορά που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, το KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ επισκέφθηκε μια στρατιωτική μονάδα παραγωγής την προηγούμενη ημέρα και προέτρεψε για "ταχύτερη ενίσχυση της πυρηνικής δύναμης" του έθνους "χωρίς στάση και δισταγμό".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είπε ότι "οι εχθροί θα φοβηθούν και δεν θα τολμήσουν να παίξουν με τη φωτιά μόνο όταν δουν την πυρηνική πολεμική στάση του κράτους μας", σύμφωνα με το KCNA.

Η πυρηνική δύναμη της Πιονγκγιάνγκ "θα συναντήσει μια πολύ σημαντική αλλαγή και θα καταλάβει μια αξιοσημείωτα αναβαθμισμένη στρατηγική θέση", όταν θα πραγματοποιηθεί το σχέδιο παραγωγής πυρομαχικών, το οποίο στοχεύει να ολοκληρωθεί έως το 2025, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: france24.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ