Η Βρετανία εξετάζει την παροχή μαχητικών στην Ουκρανία - Απάντηση με στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες για όλο τον κόσμο «υπόσχεται» η Ρωσία

 
Volodymyr Zelensky Rishi Sunak

Ενημερώθηκε: 09/02/23 - 10:32

Ο Ρίσι Σούνακ έθεσε τις βάσεις ώστε η Βρετανία να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία έπειτα από την παθιασμένη έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του αιφνιδιαστικού του ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

Είναι μόλις το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιεί ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτός της χώρας του, μετά την εισβολή της Ρωσίας

Πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια λίρες σε όπλα και εξοπλιστικά συστήματα και εκπαίδευση παραπάνω από 10.000 Ουκρανών στρατιωτών από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Τα παραπάνω, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν τη στενή σχέση που έχει αναπτύξει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ουκρανία ενώ επιπρόσθετα βάζει τη χώρα στη δεύτερη θέση του μεγαλύτερου «δωρητή» της Ουκρανίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο υπουργείο Αμυνας να εξετάσει πώς θα μπορούσαν να παρασχεθούν αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευθούν στη Βρετανία.

Το ξαφνικό άνοιγμα στην εκπλήρωση του αιτήματος της Ουκρανίας για αεροσκάφη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ ήρθε σε μια ημέρα εξαιρετικής διπλωματίας. Ο Ζελένσκι, τον οποίο ο Σούνακ αγκάλιασε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, πετούσε ήδη στη Βρετανία με αεροπλάνο της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα νέα για την επίσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί μυστικά εδώ και μήνες.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές στο Ουέστμινστερ, ο Ζελένσκι είπε: «Απευθύνω έκκληση σε εσάς και τον κόσμο με απλά και όμως ιδιαίτερα σημαντικά λόγια: μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία. Φτερά για την ελευθερία».

Με «απάντηση σε κάθε εχθρικό μέτρο» προειδοποιεί η ρωσική πρεσβεία

Η ρωσική πρεσβεία στη Μεγάλη Βρετανία υποσχέθηκε την Τετάρτη «απάντηση» εάν το Λονδίνο αποφασίσει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

“Σε ένα τέτοιο σενάριο, το αιματηρό αποτέλεσμα του επόμενου γύρου κλιμάκωσης θα είναι στη συνείδησή σας, μαζί με τις στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και ολόκληρο τον κόσμο“, αναφέρει η πρεσβεία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία Τύπου. «Η Ρωσία θα βρει απάντηση σε κάθε εχθρικό μέτρο», πρoθέτει η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας .

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ εξέφρασε την επιθυμία του να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, σημειώνει το Reuters.

Από την πλευρά του, ο Σούνακ δήλωσε ότι αναλύονται επιλογές για την παροχή στην Ουκρανία αεροσκάφους για μάχη, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τέτοια αεροσκάφη.

O Σούνακ ανακοίνωσε την επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος που προσφέρεται στον ουκρανικό στρατό καθώς μάχεται με τα ρωσικά στρατεύματα. Aυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών πιλότων στη χρήση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών.

Αν και είναι αξιοσημείωτη η αλλαγή θέσης του Ρίσι Σούνακ να εξετάσει ανοιχτά το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, παραμένει ασαφές πότε ή ακόμα και αν θα γίνει αυτή η επιλογή.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ήταν προσεκτική για να καταστήσει σαφές ότι η απόφαση για την αποστολή αεροσκαφών δεν έχει ληφθεί. Ο Μπεν Ουάλας, ο υπουργός Αμυνας, είναι επιφορτισμένος με την επανεξέταση του θέματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ