Η Φινλανδία ζήτησε και επίσημα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

 
Η Φινλανδία ζήτησε και επίσημα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Ενημερώθηκε: 15/05/22 - 13:43

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

https://t.co/DM28EHuuyO

BREAKING: Finland’s president and government have announced that the Nordic country intends to apply for membership in NATO, paving the way for the 30-member Western military alliance to expand amid Russia’s war in Ukraine.

May 15, 2022

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της ένταξης τις επόμενες ημέρες, με την πλειονότητα των βουλευτών να τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Έπειτα από την έγκριση του Κοινοβουλίου, θα ακολουθήσει και η επίσημη κατάθεση αίτησης, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ολοκληρωθεί τάχυστα και σίγουρα πιο γρήγορα από το σύνηθες χρονικό διάστημα, που είναι 6-18 μήνες.

Το περασμένο Σάββατο ο Φινλανδός πρόεδρος ενημέρωσε χθες, τηλεφωνικά, τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρόθεση του Ελσίνκι να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η απάντηση που πήρε από τον Ρώσο πρόεδρο, ήταν ότι «είναι λάθος», καθώς ισχυρίστηκε στον Νιινίστο ότι η Φινλανδία δεν απειλείται.