Η ώρα της κρίσης για το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς

 
FCAS

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 25/07/25 - 15:26

Η Γαλλία και η Γερμανία καλούνται να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα σχετικά με το μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς της Ευρώπης μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο και οι δύο χώρες επανέλαβαν ότι έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν το πρόγραμμα.

«Θα υπάρξει μια στιγμή αλήθειας τους επόμενους μήνες. Ολοι πρέπει να συμβάλουν στις λύσεις, περιλαμβανομένων των εταιρειών. Δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνού στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Πιστόριους χθες, Πέμπτη, στην πατρίδα του Γερμανού υπουργού Αμυνας, το Οσναμπρικ. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», σχολίασε.

Το Future Combat Air System (FCAS) ξεκίνησε το 2017 από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Σήμερα, συμμετέχει και η Ισπανία. Υπό την ηγεσία της γαλλικής Dassault, της γερμανικής Airbus Defence and Space και της ισπανικής Indra, έχει σχεδιαστεί για να παραδώσει το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2040.

Διαφωνίες

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το σχέδιο έχει βαλτώσει εξαιτίας διαφωνιών για το μερίδιο εργασίας, τις οποίες το Παρίσι και το Βερολίνο προσπαθούν να επιλύσουν. Η Dassault θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην κατασκευή του FCAS New Generation Fighter (NGF), εν μέσω τεταμένων σχέσεών της με την Airbus.

Ενα από τα κρίσιμα ερωτήματα είναι εάν οι εταιρείες θα καταφέρουν να τηρήσουν την προθεσμία του 2040, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη από τη γαλλική πλευρά. Οι ανησυχίες που εξέφρασε η Dassault ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προγράμματος θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη, δήλωσε ο Λεκορνού, προσθέτοντας ότι το μερίδιο εργασίας στη βιομηχανία τελικά αποτελεί «πολιτική απόφαση».

Αλλο εμπόδιο είναι η αυστηρή πολιτική εξαγωγών της Γερμανίας. Το Βερολίνο έχει αρνηθεί στο παρελθόν να πουλήσει όπλα σε χώρες με αμφίβολες επιδόσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γαλλία, από την πλευρά της, πουλάει όπλα σε χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ.

Ο Πιστόριους, ωστόσο, ήθελε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Γαλλίας. «Οι εταίροι μας σε κοινά έργα εξοπλισμών πρέπει να μπορούν να βασίζονται σε εμάς – ειδικά όταν πρόκειται για εξαγωγές», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να έχει κανέναν απολύτως ρόλο στις εξαγωγές όπλων.

«Η πρώτη φάση του έργου λήγει τον Δεκέμβριο και τότε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Μόλις επικυρωθεί η δεύτερη φάση, θα κατασκευάσουμε το αεροσκάφος μαζί», είπε ο Λεκορνού, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες προμήθειας όπλων των δύο χωρών θα πρέπει εν τω μεταξύ να συνεργαστούν.

Δεν αναμένεται απόφαση στο γαλλογερμανικό συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τουλόν στα τέλη Αυγούστου, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός. Αλλη υπουργική συνάντηση αφιερωμένη στο FCAS έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

«Το έργο ήταν δομημένο σε φάσεις από την αρχή… Δεν είναι ασυνήθιστο να εξετάζεται προσεκτικά κάθε φάση», δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους. «Δεν πρόκειται για επαναφορά ή αναθεώρηση – είναι απλώς ένας έλεγχος του πού βρισκόμαστε και ποια ζητήματα υπάρχουν».

Αλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη χθες, Πέμπτη, περιλάμβαναν το Eurodrone – ευρωπαϊκό drone (Μεσαίου Υψομέτρου/Μεγάλης Αντοχής) που το Παρίσι εξετάζει να εγκαταλείψει, τη συνεργασία σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ένα γαλλογερμανικό άρμα μάχης επόμενης γενιάς γνωστό ως Main Ground Combat System (MGCS).

Το έργο για την κατασκευή του MGCS επιταχύνεται, φέρεται να δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Αρμιν Παπεργκέρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα από τα εργοστάσια της εταιρείας του στο Unterlüss με τον Πιστόριους και τον Λεκορνού. «Αυτό θέλουν οι πολιτικοί, αλλά και η βιομηχανία», τόνισε.

Με πληροφορίες από Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ