Η Συρία αναδιαρθρώνει κρυφά την οικονομία της, με επικεφαλής τον αδελφό του Τζολάνι

 
τζολανι

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 25/07/25 - 12:54

Εβδομάδες αφότου οι Σύριοι ένοπλοι  ανέλαβαν τον έλεγχο της Δαμασκού, ένας εξέχων επιχειρηματίας έλαβε ένα τηλεφώνημα αργά το βράδυ που του ζητούσε να συναντήσει τον «Σεΐχη».

Η διεύθυνση ήταν γνώριμη: ένα κτίριο που είχε γίνει μάρτυρας επανειλημμένων αποπειρών εκβιασμού εναντίον επιχειρηματιών σαν αυτόν υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αλλά αυτό που ήταν καινούργιο αυτή τη φορά ήταν τα πρόσωπα.

Με μακριά, σκούρα γενειάδα και ένα πιστόλι στη μέση του, ο Σεΐχης αυτοπροσδιορίστηκε μόνο με το ψευδώνυμο Αμπού Μαριάμ. Τώρα είναι επικεφαλής μιας επιτροπής που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση της συριακής οικονομίας, έκανε ερωτήσεις σε ευγενικά αραβικά με μια ελαφριά αυστραλιανή προφορά.

«Με ρώτησε για τη δουλειά μου, τα χρήματα που βγάζουμε… και εγώ συνέχισα να κοιτάζω το όπλο», είπε ο επιχειρηματίας.

Μια έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι η νέα συριακή ηγεσία αναδιαρθρώνει κρυφά μια οικονομία κατεστραμμένη από τη διαφθορά και τα χρόνια κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της κυβέρνησης Άσαντ. Αυτό γίνεται υπό την αιγίδα μιας ομάδας ατόμων των οποίων οι ταυτότητες παραμένουν κρυφές με ψευδώνυμα. Η αποστολή της επιτροπής είναι να αποκρυπτογραφήσει την οικονομική κληρονομιά της εποχής Άσαντ και στη συνέχεια να καθορίσει τι πρέπει να αναδιαρθρωθεί και τι πρέπει να διατηρηθεί.

Μακριά από τον δημόσιο έλεγχο, η επιτροπή έχει συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες της για την απόκτηση συμμετοχών σε εταιρείες και κατασχεμένων μετρητών, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων αξίας τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κατασχέθηκαν από τρεις επιχειρηματίες και εταιρείες που συνδέονται με έναν όμιλο που προηγουμένως ελεγχόταν από συνεργάτες του Άσαντ, όπως ο κύριος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, αξίας τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Reuters, το άτομο που επιβλέπει την οικονομική αναδιάρθρωση είναι ο Χάζεμ αλ-Σαράα, ο μεγαλύτερος αδελφός του νέου Σύρου προέδρου, Άχμαντ αλ-Σαράα. Της επιτροπής ηγείται ο Αμπού Μαριάμ αλ-Αουστράλι, ή Ιμπραήμ Σουκαριέ, ένας Αυστραλός λιβανέζικης καταγωγής, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα της χώρας του με τα άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η νέα συριακή κυβέρνηση έχει διαλύσει τον τρομερό μηχανισμό ασφαλείας που τρομοκρατούσε τον κόσμο επί καθεστωτος Άσαντ και οι άνθρωποι μπορούν πλέον να μιλούν πιο ελεύθερα από ό,τι για δεκαετίες. Αλλά ο συνδυασμός της εμπλοκής συγγενών και ανδρών που είναι γνωστοί μόνο με το πολεμικό τους ψευδώνυμο και τώρα διοικούν τη συριακή οικονομία ανησυχεί αρκετούς επιχειρηματίες, διπλωμάτες και αναλυτές, οι οποίοι λένε ότι φοβούνται ότι ο μετασχηματισμός της Συρίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αντικατάσταση μιας ελίτ με μια άλλη στο προεδρικό μέγαρο.

Η έρευνα του Reuters βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 100 επιχειρηματίες, πολιτικούς, διπλωμάτες και ερευνητές, καθώς και σε μια συλλογή εγγράφων, όπως οικονομικά αρχεία, email, πρακτικά συνεδριάσεων και νέες εγγραφές εταιρειών.

Η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ ανακοινώσει δημόσια το έργο της επιτροπής ή ακόμα και την ύπαρξή της. Η αποστολή της είναι άγνωστη εκτός από εκείνους που ασχολούνται άμεσα με αυτήν, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης όλων των Σύρων, και ίσως και άλλων, καθώς η χώρα προσπαθεί να επανενταχθεί στην παγκόσμια οικονομία.

Ένα μέλος της επιτροπής δήλωσε στο Reuters ότι η κλίμακα της διαφθοράς υπό τον Άσαντ, η οποία βασιζόται σε θεσμικές δομές που είχαν σχεδιαστεί για να αποστραγγίζουν περιουσιακά στοιχεία και να συσσωρεύουν πλούτο, αφήνει λίγες επιλογές για οικονομική μεταρρύθμιση. Η επιτροπή θα μπορούσε να διώξει επιχειρηματίες που είναι ύποπτοι για παράνομο κέρδος, κάτι που απαιτούν πολλοί Σύροι, να κατάσχει απευθείας τις εταιρείες τους ή να συνάψει ιδιωτικές συμφωνίες με άτομα από την εποχή του Άσαντ που παραμένουν υπό διεθνείς κυρώσεις.

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των Σύρων, μεταξύ πλουσίων και φτωχών, και μεταξύ εκείνων που απολάμβαναν ευημερία υπό τον Άσαντ και εκείνων που υπέστησαν κακουχίες και κακουχίες. Αντί να διώξει επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από την εποχή του Άσαντ ή να κατάσχει τις εταιρείες τους, η επιτροπή αποφάσισε να διαπραγματευτεί για να ανακτήσει τα απαραίτητα κεφάλαια και να ασκήσει έλεγχο σε δραστηριότητες που αποτελούν πυλώνα της οικονομίας.

Αρκετοί εξέχοντες επιχειρηματίες που συνδέονταν με τον Άσαντ, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγιστάνα της αεροπορίας που έχει υποστεί κυρώσεις για τις διασυνδέσεις του με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, καθώς και ενός επιχειρηματία που κατηγορείται για συλλογή και τήξη μετάλλων από συριακές πόλεις που εγκαταλείφθηκαν από τον στρατό του Άσαντ, συνεχίζουν να διατηρούν ένα μέρος των κερδών τους και να αποφεύγουν τη δίωξη με αντάλλαγμα την πληρωμή του τιμήματος. Αλλά η συμφωνία αμνηστίας σε αντάλλαγμα για έναν συνδυασμό μετρητών και ελέγχου επιχειρήσεων θα μπορούσε να εξοργίσει τους Σύρους που απαιτούν δικαιοσύνη.

Τέσσερις ανώτεροι Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η συγκέντρωση οικονομικής δύναμης στα χέρια σκιωδών προσώπων με ελάχιστα γνωστό παρελθόν θα μπορούσε να αποτρέψει τις ξένες επενδύσεις και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Συρίας καθώς επιδιώκει να επανενταχθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ