ΗΠΑ: Εταιρεία έβαζε ανήλικους να καθαρίζουν σφαγεία - Πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων

 
σφα

Ενημερώθηκε: 17/02/23 - 23:56

Εφηβοι καθάριζαν σφαγεία στις ΗΠΑ, ακόμη και τις νύχτες: ο εργοδότης τους, ένας υπεργολάβος μεγάλων εταιρειών, πλήρωσε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων και το υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί ότι αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται.

«Τα παιδιά αυτά εργάζονταν με επικίνδυνα χημικά προϊόντα και καθάριζαν εργαλεία κοπής κρέατος, όπως πριόνια στήθους και θραύστες κρανίων» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

ηπα

Η εταιρεία Packers Sanitation Services (PSSI), που εδρεύει στο Ουισκόνσιν, κατέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. δολαρίων. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού και υγιεινής στον αγροδιατροφικό τομέα. Μεταξύ των πελατών της ήταν οι κολοσσοί JBS, Cargill και Tyson Foods.

Η εταιρεία απασχολούσε τουλάχιστον 102 ανήλικους (από 13 έως 17 ετών) σε επικίνδυνες εργασίες. Τα παιδιά εργάζονταν και τη νύχτα σε 13 εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος σε οκτώ Πολιτείες και τουλάχιστον τρία από αυτά τραυματίστηκαν.

Οταν οι ελεγκτές πήγαν στις εγκαταστάσεις της PSSI για να ερευνήσουν το θέμα «οι ενήλικοι που προσέλαβαν και επέβλεπαν τα παιδιά, επιχείρησαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές μας», είπε ο Μάικλ Λατζέρι, ο υπεύθυνος του υπουργείου Εργασίας για την περιοχή του Σικάγο.

Η περίπτωση αυτή «δεν είναι μοναδική» αφού «βλέπουμε πολλά παιδιά να εργάζονται εκτός του νόμιμου πλαισίου», είπε η Τζέσικα Λούμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Παρατηρήσαμε αύξηση των παραβάσεων κατά περίπου 50% από το 2018», εξήγησε.

Πολλές Πολιτείες θέλουν να χαλαρώσει η νομοθεσία που διέπει την παιδική εργασία για να βοηθήσουν τις εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού. «Οι νόμοι που υιοθετεί η κάθε Πολιτεία δεν υπερισχύουν της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, ούτε την αντικαθιστούν», σχολίασε η Λούμαν, τονίζοντας ότι οι εργοδότες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους που προστατεύουν τα παιδιά και τους εργαζόμενούς τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ