ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στενό συνεργάτη του Ερντογάν για συναλλαγές με το Ιράν

 
ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 08/12/22 - 21:47

Στο στόχαστρο των κυρώσεων θα βρεθούν επίσης ο γιος του Αγιάν, Μπαχαντίν, ο συνεργάτης του, Κασίμ Οζτάς, και ένα ακόμη άτομο, καθώς και τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου ASB με έδρα το Γιβραλτάρ.

Η απόφαση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θα έχει ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» όλων τα περιουσιακών στοιχείων των προαναφερθέντων ατόμων στις ΗΠΑ και θα απαγορεύσει στους Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί τους. Επιπλέον, όσοι εμπλακούν σε συναλλαγές με αυτούς, κινδυνεύουν να προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι τεταμένες εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων, όπως η διαφωνία για την πολιτική στη Συρία καθώς και η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε πρόσφατα την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Βόρεια Συρία, αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι ετοιμάζει μια πιθανή χερσαία εισβολή κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν παραμένουν σε ισχύ, και η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους να αυξήσει τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, καθώς οι προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν διακοπεί.

Πηγή: Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ