Και με την βούλα πλέον αυταρχικό καθεστώς η Τουρκία, λένε οι Ισραηλινοί

 
Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 25/10/21 - 18:37

Με ένα άρθρο κόλαφο κατά της Τουρκίας η έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ Jerusalem Post καυτηριάζει την πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να απελάσει 10 πρέσβεις λόγω της κριτικής που άσκησαν στην Άγκυρα για την υπόθεση Καβάλα.

Ο αναλυτής Σεθ Φράντζαμ, που υπογράφει το άρθρο, τονίζει ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον ένα αυταρχικό καθεστώς που απειλεί συνεχώς τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και αναρωτιέται πως μετά από όλα αυτά παραμένει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο:

Ο ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε πρεσβευτές από 10 ηγετικές δημοκρατίες να κηρυχθούν «persona non grata», ενισχύοντας τη στροφή της Άγκυρας προς τον αυταρχισμό και τη συμμαχία της με χώρες που αντιτίθενται στις ΗΠΑ και τη Δύση.

Αυτή η επίθεση της Άγκυρας έγινε γιατί οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επέκριναν την Τουρκία για τη συνέχιση της φυλάκισης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα.

Ο Καβάλα είναι ένας από τις δεκάδες χιλιάδες Τούρκους που έχουν φυλακιστεί με ψευδείς κατηγορίες από την Άγκυρα στο πλαίσιο μιας εκκαθάρισης του κυβερνώντος κόμματος AKP, που στοχεύει σε φιλελεύθερους, φοιτητές, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές, Κούρδους, μέλη της αντιπολίτευσης του HDP, γυναίκες, ΜΜΕ και γενικότερα επικριτές όλων των αποχρώσεων.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Άγκυρας έκανε αναδρομή στο 2013 και στο 2014 για να βρει ακτιβιστές που ενεπλάκησαν σε διαδηλώσεις κατά του ΑΚΡ για να τους φυλακίσει. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει συντρίψει τα μέσα ενημέρωσης, κατέστρεψε τις τουρκικές γειτονιές στις πόλεις ως μέρος των ισχυρισμών ότι πολεμά την «τρομοκρατία» και έχει εξαπολύσει εισβολές στη Συρία, ενώ προχωρεί εθνοκαθάρσεις Κούρδων, Γιαζίντι και άλλων μειονοτήτων.

Η Τουρκία απείλησε ότι θα απελάσει τους πρέσβεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς αυτοί χαρακτήρισαν την υπόθεση Καβάλα ως μια παρωδία της δικαιοσύνης.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ξένοι πρεσβευτές «δεν μπορούν να έχουν το θράσος να έρχονται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και να δίνουν εντολές… Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και του είπα τι πρέπει να γίνει: Αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως». Επίσης, είπε ότι «Πρέπει να γνωρίσουν και να καταλάβουν την Τουρκία. Από την στιγμή που δεν ξέρουν και δεν καταλάβουν την Τουρκία, θα φύγουν».

Αυτό αποτελεί μέρος του αυξανόμενου εξτρεμισμού της Άγκυρας. Η Τουρκία είναι ηδη ένα καταπιεστικό αυταρχικό κράτος, και γίνεται όλο και πιο εχθρική προς το ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες. Απειλεί συχνά την Ελλάδα και έχει απειλήσει τη Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 2020, η υποκίνηση της Άγκυρας κατά της Γαλλίας πιθανότατα ριζοσπαστικοποίησε έναν τρομοκράτη που προκάλεσε επίθεση στη Νίκαια. Το περιστατικό σημειώθηκε αφού οι ηγέτες της Άγκυρας άρχισαν να επινοούν νέους ισχυρισμούς ότι προσβλήθηκαν από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Η τουρκική ηγεσία, η οποία υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει την τάση να χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως συνδετικό κρίκο και ως όπλο. Προσπάθησε να ενθαρρύνει την τουρκική κοινωνία να γίνει πιο ισλαμική και να δει τους «ισλαμικές» στόχους ως δικούς της, όπως την ανάμιξη της Άγκυρας στο Κασμίρ, ή την προσπάθεια της να προσποιηθεί ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους. Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές αξιωματούχους της Χαμάς, κάτι που οδήγησε σε καταδίκη από τις ΗΠΑ, ενώ συνεχόμενες εκθέσεις ανέφεραν ότι επιθέσεις της Χαμάς είχαν σχεδιαστεί σε τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία φιλοξένησε επίσης τους Ταλιμπάν και εξτρεμιστικές ομάδες από τη Συρία.

Η υποστήριξη προς τους εξτρεμιστές αποτελεί μέρος της στροφής της Άγκυρας προς τον αυταρχισμό. Στη Συρία, η Τουρκία όχι μόνο προχώρησε εθνικές εκκαθαρίσεις στο Αφρίν το 2018, εκδιώκοντας 150.000 Κούρδους και Γιαζίντι, τον Οκτώβριο του 2019, αλλά απείλησε τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Συρία και εισέβαλε σε μια περιοχή όπου ήταν παρούσες οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Εξτρεμιστές από την Ahrar al-Sharqiya, που υποστηρίζονται από την Τουρκία και στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, δολοφόνησαν την ακτιβίστρια της δημοκρατίας Εβριν Καλαφ, μια άοπλη νεαρή γυναίκα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης την αποκάλεσαν «τρομοκράτισσα» και είπαν ότι «εξουδετερώθηκε». Η Τουρκία επίσης στοχοποίησε τον Αμερικανό αξιωματούχο Μπρετ ΜακΓκερκ και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν «τρομοκράτες» στη Συρία. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει αυξήσει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και άλλων στη βόρεια Συρία και επίσης στην περιοχή των Γιαζίντι στο Σιντζάρ στο Ιράκ.

Η Τουρκία παρέχει επίσης όπλα στις συριακές ομάδες που υποστηρίζει στη βόρεια Συρία και τις ενθαρρύνει να βομβαρδίσουν το Τελ Ταμρ, μια περιοχή που κατέχουν οι SDF και όπου υπάρχει χριστιανική κοινότητα. Ως εκ τούτου, η Τουρκία αποσταθεροποίησε μειονοτικές ομάδες σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία και περιοχές που κάποτε απειλούνταν από το ISIS, τώρα απειλούνται από την Άγκυρα.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει πλησιάσει πιο κοντά στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Επιδιώκει περισσότερες πωλήσεις όπλων απο τη Ρωσία και θέλει συνάψεις συμμαχίες με άλλα αυταρχικά καθεστώτα στη Μαλαισία, το Πακιστάν, τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Κατάρ.

Η Τουρκία μείωσε τις ακραίες υποκινήσεις της που είχε εξαπολύσει το 2020 κατά του Ισραήλ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή ο Τραμπ, βασικός σύμμαχος του Ερντογάν, έχασε την εξουσία. Όταν έφυγε ο Τραμπ, αποχώρησαν επίσης αρκετοί Αμερικανοί διπλωμάτες που ήταν υπέρ της Τουρκίας του ΑΚP. Αυτό σήμαινε ότι η Τουρκία μετά από πολλά χρόνια που είχε ελευθέρας στον αυταρχισμό, λόγω της στενής συνεργασίας τους Ερντογάν με τον Τραμπ, έπρεπε να εργαστεί για τη συμφιλίωση. Η Τουρκία επιδίωξε να προσεγγίσει την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου, διαισθανόμενη ότι η Αίγυπτος, ο Κόλπος και η Ελλάδα πλησίαζαν περισσότερο με το Ισραήλ και όλες αυτές οι χώρες είχαν κουραστεί από την επιθετική συμπεριφορά και τις απειλές της Τουρκίας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των Συμφωνιών του Αβραάμ, η Τουρκία απείλησε να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες η ρητορική εναντίον του Ισραήλ επέστρεψε καθώς η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι επιασε μέλη της «Μοσάντ». Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από ένα χρόνο αφότου η Άγκυρα είχε ισχυριστεί ότι θα «απελευθερώσει το Al-Aqsa», μια αναφορά στο ισλαμικό τέμενος στην Ιερουσαλήμ. ΜΜΕ υπέρ του ΑΚΡ στην Τουρκία ισχυρίστηκαν ότι η Άγκυρα διώχνει τώρα ξένους πρεσβευτές για να τους σταματήσει να αναμιγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να απελάσει πρεσβευτές από ηγετικές δημοκρατίες, το Ισραήλ φιλοξενεί πολλές από αυτές τις χώρες αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της άσκησης «Blue Flag» της πολεμικής αεροπορίας. Αεροπορικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ινδία και την Ελλάδα βρίσκονται στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που απειλεί τώρα η Τουρκία. Η Σουηδία επίσης πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ πρόσφατα. Η απερχόμενη ηγέτης της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε πρόσφατα στην Τουρκία, και φάνηκε να υποστηρίζει τον αυταρχικό ηγεμόνα της Τουρκίας, σε αντίθεση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά η Μέρκελ αποχωρεί από το αξίωμά της και η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που η Τουρκία επέκρινε.

Η συνολική στάση της Άγκυρας την φέρνει όλο και περισσότερο σε κόντρα με τη δημοκρατία και την Ευρώπη. Τείνει να χρησιμοποιεί τα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης και τις ομιλίες του κυβερνώντος κόμματός της για να χτυπήσει την Ευρώπη. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θεωρούνται εχθροί στην Τουρκία, ενώ η Ρωσία, το Κατάρ, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλα κράτη θεωρούνται σύμμαχοι και φίλοι. Ομάδες όπως οι Ταλιμπάν και η Χαμάς τυγχάνουν υποδοχής στην Άγκυρα, κάτι που δεν γίνεται στις δυτικές δημοκρατίες. Αυτό είναι ένα συμβολικό σημάδι της στροφής της Άγκυρας προς τον εξτρεμισμό. Η χώρα απασχολεί όλο και περισσότερο φτωχούς Σύρους πρόσφυγες ως μισθοφόρους.

Παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απλώς ένα ακόμη παραλήρημα του Ερντογάν και μια απειλή με την οποία αποσκοπεί να πάρει ορισμένες παραχωρήσεις, το αποτέλεσμα είναι ότι το νόμισμα της Τουρκίας αποδυναμώνεται για άλλη μια φορά και αυτό θα βλάψει τη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα τους πιο ανοιχτόμυαλους Τούρκους ψηφοφόρους που είναι συνδεδεμένοι με την Ευρώπη, αυξάνοντας παράλληλα τη φτώχεια και την εξάρτηση από την κυβέρνηση. Το κυβερνών κόμμα πιστεύει ότι αυτό το βοηθά να εδραιωθεί στην εξουσία.

Η Τουρκία σε μια ακόμα προσπάθεια λαϊκισμού απείλησε επίσης με μια νέα σύγκρουση στη Συρία. Επίσης η Τουρκία κάθε φορά που θέλει ψήφους αυξάνει όλο και περισσότερο τις εντάσεις με το ΝΑΤΟ, τη Δύση και τις ΗΠΑ, τοποθετώντας τον εαυτό της στις κορυφαίες αντιδυτικές χώρες.

Ακόμη και το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ακραίας ρητορικής. Παραδόξως, η Τουρκία παρά αυτά τα περιστατικά παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: Jerusalem Post