Το Κάιρο διαψεύδει συζητήσεις με Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο

 
Το Κάιρο διαψεύδει συζητήσεις με Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενημερώθηκε: 08/03/21 - 11:39

Να διαλύσει τις φήμες που τροφοδοτεί η προπαγάνδα της Άγκυρας αναφορικά με την προσέγγιση Τουρκίας και Αιγύπτου στο ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν διπλωματικές πηγές από το Κάιρο.

Ανήμερα της άφιξης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη χώρα των Φαραώ, κύκλοι της αιγυπτιακής διπλωματίας, τους οποίους επικαλείται το Arab News, υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισχυρισμοί των Τούρκων ότι βρίσκοντα κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο είναι ψευδείς, πρσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», συμπλήρωσαν.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια της αιγυπτιακής πλευράς στο Arab News ήρθαν ως συνέπεια των ισχυρισμών του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με τη Λιβύη και έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι o πρόεδρος της Αιγύπτου Aμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά της διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα της διμερούς συνεργασίας τους στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Arab News, η τουρκική δραστηριότητα έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες - ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο - καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει τα περιφερειακά ύδατα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Πηγή: ΣΚΑΪ / Arab News