Καταπέλτης ο Μακρόν κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο των ηγετών των Μεσογειακών χωρών που μετέχουν στην Ε.Ε.

 
Καταπέλτης ο Μακρόν κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο των ηγετών των Μεσογειακών χωρών που μετέχουν στην Ε.Ε.

Ενημερώθηκε: 14/06/19 - 22:54

Στην καταδίκη της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν οι ηγέτες των επτά μεσογειακών κρατών, που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Μάλτα.

Γάλλος Πρόεδρος

Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά ο ήταν καταπέλτης κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία αν συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην

Η καταδίκη αυτή εκφράστηκε σε δύο σημαντικές παραγράφους που περιέχονται στην Κοινή Διακήρυξη των ηγετών της Συνόδου στην οποία μετείχαν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Τι αναφέρεται για την Τουρκία στην Κοινή Διακήρυξη των ηγετών της Συνόδου

Πρόκειται για τις παραγράφους 22 και 23 οι οποίες επαναλαμβάνουν τη στήριξη των ηγετών του Νότου προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Την ίδια ώρα καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και δηλώνουν έτοιμοι να εξετάσουν τα κατάλληλα μέτρα με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 22 αναφέρει: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνεί, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους μέσα στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζουν τις παράνομες συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις πραγματικές ή δυνητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενεργή σε αυτό το θέμα και, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Ενώ η παράγραφος 23 σημειώνει: «Καλούμε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο».

Οι αναφορές Μακρόν στην Τουρκία

Ίδιαίτερα σκληρός με την Άγκυρα ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε ο Μακρόν.

Πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο από τον Μαλτέζο πρωθυπουργό 

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας , Τζόζεφ Μουσκάτ, αναφέρθηκε στην ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία. Αυτό, πρόσθεσε, «είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

«Οποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως είπε, οι ηγέτες που πήραν μέρος στην συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επεσήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιαδη

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους ηγέτες της σημερινής Συνόδου για τη σταθερή στήριξη τους σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της και ιδιαίτερα για την ομόφωνη έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας από πλευράς Τουρκίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου τη Σύνοδο.

«Ενημέρωσα τους ηγέτες», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης «για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειές της Τουρκίας που δυστυχώς κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με πρωτοφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Συμπεριφορές από όλους καταδικαστέες, άκρως αντίθετες ως προς τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραβίαζουσα χώρα δεν είναι άλλη από την Τουρκία που είναι και υποψήφια προς ένταξη χώρα».