Κατάρ: Κλιμακώνεται η σοβαρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου

 
Κατάρ: Κλιμακώνεται η σοβαρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου

Ενημερώθηκε: 06/06/17 - 12:04

Παρά τις εκκλήσεις για εκτόνωση, κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, στη σοβαρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν (χώρες του Κόλπου), Υεμένη, Λιβύη, Αίγυπτος, Μαλδίβες και Μαυρίκιος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Από την μεριά του το Κατάρ αρνείται πως στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή, ενώ παρά την έκκληση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για «ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» με στόχο την έξοδο από την κρίση, οι χώρες του Κόλπου έχουν όπως φαίνεται ξεκινήσει τις διαδικασίες «απομόνωσης» της χώρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ υπολογίζοντας, στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στο Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κατάρ επιθυμεί από τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα».

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Κατάρ θέλει να δώσει στον Σέιχ Σάμπαχ αλ-Αχμαντ Αλ-Τζαμπέρ αλ-Σάμπαχ την ικανότητα «να αναλάβει δράση και να επικοινωνήσει με όλες τις πλευρές της κρίσης και να προσπαθήσει να ελέγξει το θέμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στους πολίτες του καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις στην περιοχή του Κόλπου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ντόχα δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αντιμέτρων.

Το Κατάρ «θεωρεί ότι οι διαφορές ανάμεσα σε αδελφές χώρες πρέπει να επιλύονται με διάλογο», επέμεινε.

Η εξέλιξη σχετίζεται άμεσα με τις διεργασίες στην περιοχή, ακολουθεί χρονικά την επίσκεψη Τραμπ στην περιοχή, και πίσω από το πρόσχημα της «υποστήριξης της τρομοκρατίας» δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι Σαουδική Αραβία αλλά και ΗΠΑ ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα με την προσέγγιση, όχι μόνο οικονομική, της Ντόχα με την Τεχεράνη...

Σε εφαρμογή τα μέτρα που οδηγούν στην απομόνωση του Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ήδη διακόψει κάθε μετακίνηση μέσω εδάφους και θαλάσσης από και προς το Κατάρ και η Αίγυπτος πρόκειται να προχωρήσει από σήμερα Τρίτη σε απογόρευση των πτήσεων από και προς την χώρα, με Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία να ακολουθούν.

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες μετά την εν λόγω απαγόρευση, καθώς το αεροδρόμιο στην Ντόχα αποτελεί σημαντικό κόμβο διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με το BBC, οι αεροπορικές εταιρείες που θα πληγούν είναι οι Qatar Airways, Etihad Airways και Emirates.

Οτι δεν πρόκειται να καταφέρουν να απομονώσουν το Κατάρ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι, καθώς «έχουμε ακόμα πρόσβαση με τον εξω κόσμο μέσω διεθνών ακτοπλοϊκών γραμμών αλλά και του διεθνούς εναέριου χώρου».
Παράλληλα, κάτοικοι σε Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία με καταγωγή από το Κατάρ έχουν δύο βδομάδες για να φύγουν από τις χώρες διαμονής τους και να επιστρέψουν στο Κατάρ.

Ακόμη, διορία 48 ωρών έχουν δώσει η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους διπλωματικούς εκπροσώπους του Κατάρ ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στις διακοπείσεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Αιγύπτου, ρόλο αναλαμβάνει και η Αθήνα, καθώς τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ θα αναλάβει η Ελλάδα.

Στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στο Κατάρ, προχώρησε χθες η Σαουδική Αραβία.

Εμπάργκο και στην οικονομία

Κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου σταματούν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters. Επεσήμαναν, δε, ότι οι τράπεζες - χωρίς να τις κατονομάσουν - καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.

Μία ακόμη ένδειξη ότι η παρούσα διπλωματική κρίση θα πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας επιβεβαίωνει η χθεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικων Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αναστείλουν τις εξαγωγές λευκής ζάχαρης επιβαρύνοντας και τον τομέα του εμπορίου τροφίμων. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι το Κατάρ εξαρτάται από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία για τις εισαγωγές του σε λευκή ζάχαρή, που εκτιμώνται σε λίγο λιγότερους από 100.000 τόνους ετησίως.

Πανικός επικρατεί σήμερα Τρίτη στα σούπερ μάρκετ του Κατάρμε τους πολίτες να σπεύδουν τρομοκρατημένοι από το ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ καλούν να βρεθεί λύση στην «απομόνωση» του Κατάρ

Τηλεφωνική επαφή Πούτιν-Ερντογάν για τις οικονομικές τους σχέσεις, τη Συρία και το Κατάρ

Κρίση στο Κατάρ: Σε κατάσταση πανικού οι κάτοικοι αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ

ΗΠΑ: Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις χώρες του Κόλπου είναι "απίστευτα σημαντική"