Κίνα, Ρωσία, Τουρκία αρνούνται να αναγνωρίσουν τον Μπάιντεν

Κίνα, Ρωσία, Τουρκία αρνούνται να αναγνωρίσουν τον Μπάιντεν
Ενημερώθηκε: 09/11/20 - 12:40

Ηγέτες από όλον τον κόσμο -Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα από την Ευρώπη- συγχαίρουν τους Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους. Μόνο ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του δυσκολεύονται ή δε θέλουν ακόμη να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν.

Η Κίνα αρνείται ακόμη να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ. Την ίδια τακτική ακολουθούν και άλλες χώρες με κοινά χαρακτηριστικά στο ηγετικό τους επίπεδο, δηλαδή η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, η Βραζιλία και βεβαίως η Τουρκία.

Σε επίσημη δήλωσή της η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει κριθεί ακόμη, δείχνοντας προς τη δικαστική οδό που έχει επιλέξει ο Πρόεδρος Τραμπ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σχολίασε ότι «το Πεκίνο παρατήρησε πως ο κ. Μπάιντεν διακήρυξε ότι είναι ο νικητής της εκλογής. Αυτό που εμείς μαθαίνουμε είναι ότι το αποτέλεσμα της εκλογής θα κριθεί σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους και τις διαδικασίες.»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που πάντως έχει ανοικτό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα του, κάνοντας λόγο για προσμέτρηση παράνομων ψήφων και υπόσχεται δικαστικό αγώνα για ανατροπή του αποτελέσματος. Ωστόσο οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες έχουν ήδη αναγνωρίσει την επικράτηση του κ. Μπάιντεν.

Εξαίρεση αποτελούν χώρες που επίσης έχουν αυταρχικά καθεστώτα, παρά την ποικίλη ποιότητα σχέσεων που έχουν με την κυβέρνηση Τραμπ.
Μεταξύ των χωρών που ακόμη αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν είναι και το Μεξικό, κάτι που όμως σχετίζεται με τις εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις που επιλέγει να κάνει ο νότιος γείτονας των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευαίσθητη σχέση του με την Ουάσινγκτον.