Κομισιόν: Φόρος στα υπερκέρδη των εταιριών και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

 
ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Ενημερώθηκε: 12/09/22 - 18:28

Η Κομισιόν  έχει εκπονήσει σχέδια για την ανάκτηση των υπερεσόδων που έχουν όσοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, έτσι ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη των καταναλωτών που καλούνται να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Σύμφωνα με την Hellas Journal, το προσχέδιο, λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν από τις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, θα απαιτεί επίσης από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα μια «συνεισφορά αλληλεγγύης», με τους πόρους που θα προκύψουν να χρηματοδοτούν τα μέτρα στήριξης των χωρών κατά της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόσημες ειναι και οι πληροφορίες που δημοσίευει το Bloomberg, γράφοντας ότι η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό υποχρεωτικού στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και πρόταση εισφοράς στις ενεργειακές επιχειρήσεις για την διοχέτευση των «υπερκερδών» προς τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή μίας «κατ’ εξαίρεση και προσωρινής» συνεισφοράς σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και σε διυλιστήρια βάσει της φορολογητέας κερδοφορίας τους κατά το φορολογικό έτος του 2022.

Επίσης, θα προτείνει δυο στόχους για τη μείωση της ζήτησης: έναν στόχο για μείωση της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά συγκεκριμένες ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή το Bloomberg, η πρόταση θα θέτει πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων που παράγουν από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, θέτοντας όριο στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης ή η πυρηνική.

Υπενθυμίζεται πως η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και ανέδειξε την ύπαρξη σοβαρών διαφωνιών εντός του μπλοκ. Το προσχέδιο επίσης θα πρέπει βέβαια να λάβει έγκριση από τους Ευρωπαίους επιτρόπους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ