Κορονοϊός: Ο Ερντογάν αρνείται την καραντίνας γιατί φοβάται ολική κατάρρευση της οικονομίας

Κορονοϊός: Ο Ερντογάν αρνείται την καραντίνας γιατί φοβάται ολική κατάρρευση της οικονομίας
Ενημερώθηκε: 27/03/20 - 20:43

Κορονοϊός - Τουρκία: Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να λάβει πιο δραστικά μέτρα, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως της επιβολής καραντίνας, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος από την πιθανή ολική κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που έχει φθάσει το 1,1% έναντι του δολαρίου, εν μέσω των αρνητικών στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με την επέκταση της επιδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεων που θα φέρει στην οικονομία της χώρας.

Και αυτό παρά τα μέτρα 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσει τον κατήφορο της τουρκικής λίρας.

Αναλυτικά η λίρα μειώθηκε κατά 1,1 τοις εκατό και ισοτιμία με το δολάριο είναι πλέον 6,46. Ο κύριος δείκτης μετοχών BIST 100 μειώθηκε κατά 1,7% σε 89.988 μονάδες. Την ίδια ώρα η τσεχική κορόνα υποχώρησε κατά 0,6% στα 24,7 ανά δολάριο, το πολωνικό ζλότυ υποχώρησε 0,2% έναντι 4,11 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η ουκρανική hryvnia κέρδισε 0,6 τοις εκατό.

Ο φόβος του Ερντογάν...

Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν αρκείται ενθαρρύνοντας τον πληθυσμό να παραμείνει σπίτι του, απαγορεύοντας μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και κλείνοντας τα τζαμιά της χώρας αλλά, όπως προαναφέραμε, δεν θέλει να επιβάλει συνολική καραντίνα φοβούμενος την ολική κατάρρευση της οικονομίας. Με άλλα λόγια προτιμά μερικές εκατοντάδες νεκρούς παρά την «lock down» που πιθανότατα να οδηγήσει σε σενάρια χρεοκοπίας.

Για την ώρα επιμένει στην πολιτική των αισιόδοξων νέων ανακοινώνοντας συνεργασίες και «εμβόλια σωτηρίας» που έρχονται από την Κίνα αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Αυστηρά μέτρα ζητά ο Ιμάμογλου

Η Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TÜSİAD), η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, με επιστολή στον Ερντογάν τον καλεί να εφαρμόσει ισχυρότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή 27/3. Το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας έχει επίσης συζητήσει πιο αυστηρά μέτρα στην καραντίνα των πολιτών για να περιορίσει τον ιό.