Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκονται στην αμερικανική αεροπορική βάση της Αλάσκας, για να συζητήσουν αν υπάρχουν προοπτικές ειρήνευσης στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, τα αεροσκάφη του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του προσγειώθηκαν στην Αλάσκα. Ο Τραμπ υποδέχθηκε θερμά τον Ρώσο πρόεδρο με χειροκρότημα, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε χειραψία και αποχώρησαν μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ.
Δείτε LIVE εικόνα
Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Τραμπ σημείωσε ότι «δεν θα είναι ικανοποιημένος, αν δεν επιτευχθεί σήμερα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία».
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε την συνάντηση επιτυχημένη, είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One: «Δεν μπορώ να σας πω. Δεν ξέρω. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Θέλω ορισμένα πράγματα. Θέλω κατάπαυση του πυρός».
Έπειτα, συμπλήρωσε ότι «ο Πούτιν είναι ένας έξυπνος τύπος. Είναι στα πράγματα εδώ και καιρό, αλλά το ίδιο κι εγώ. Το να είσαι πρόεδρος σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολος από ότι ήταν στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Ο πρόεδρος Πούτιν έρχεται μαζί με πάρα πολλούς επιχειρηματίες από τη Ρωσία και μου αρέσει αυτό, διότι και εγώ θέλω να κάνω “business” με τον πρόεδρο, αλλά δε θα το κάνω πριν σταματήσει οριστικά το θέμα του πολέμου».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η οικονομία μας τα πάει πάρα πολύ καλά και ξέρετε, ήμασταν μια νεκρή χώρα πριν από ένα χρόνο. Και ο Πούτιν θέλει ένα κομμάτι αυτής της χώρας διότι θέλει να αντλήσει τα οικονομικά οφέλη. Εγώ θέλω όλοι να τα πάνε καλά. Ο πόλεμος θα τελειώσει και οι σκοτωμοί θα σταματήσουν».
Σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, ο ίδιος σχολίασε ότι «ότι προσπαθεί να διαπραγματευτεί. Προσπαθεί να θέσει τη σκηνή προκειμένου να κερδίσει μια καλύτερη συμφωνία. Ίσως να είναι αυτή η προσέγγισή του, αλλά πιστεύει ότι αυτό ουσιαστικά του δίνει το πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε για ακόμη μια φορά ότι «η Ουκρανία θα είναι αυτή που θα λάβει την τελική απόφαση», σχετικά με την ανταλλαγή των εδαφών της.
Ανέφερε μάλιστα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να πάρει όλη την Ουκρανία. «Αν εγώ δεν ήμουν πρόεδρος, θα την είχε πάρει ήδη. Αλλά δεν θα το κάνει αυτό».
«Κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά ναι, μαζί με την Ευρώπη υπάρχει αυτή η πιθανότητα», απάντησε για το αν οι ΗΠΑ θα παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην ουκρανική πλευρά μαζί με την Ευρώπη.
Κρεμλίνο: Δυνατή μια τριμερής συνάντηση αν οι συνομιλίες στην Αλάσκα φέρουν αποτελέσματα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ενόψει της συνόδου κορυφής στην Αλάσκα για την Ουκρανία ότι θα ήταν δυνατή μια επακόλουθη τριμερής συνάντηση εάν οι συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ φέρουν αποτελέσματα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να διαρκέσουν “τουλάχιστον 6 με 7 ώρες” συνολικά συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης και της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Δήλωσε επίσης ότι και οι βοηθοί τους θα συμμετάσχουν σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις όπως αναμένεται να πραγματοποιηθούν, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
“Συνολικά, μπορούμε να αναμένουμε ότι αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 με 7 ώρες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση, εξηγώντας ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν, πριν από διευρυμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών τους και στη συνέχεια την κοινή συνέντευξη Τύπου.
- 22:57
Τραμπ και Πούτιν κάθισαν με τους συνεργάτες τους μπροστά στο μπλε φόντο με το σύνθημα «Pursuing Peace» (Επιδιώκοντας την Ειρήνη).
Δεν απάντησαν σε ερωτήσεις, με τον Τραμπ να λέει απλώς «ευχαριστώ» στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν για λίγο στην αίθουσα.
- 22:37
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών
- 22:30
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβιβάστηκε στη λιμουζίνα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δύο ηγέτες αναχωρούσαν από τον διάδρομο προσγείωσης για τη συνάντησή τους.
Η κίνηση αυτή είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα για ηγέτες αντιμαχόμενων χωρών. Όταν το 2018 ο Τραμπ θέλησε να προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Σιγκαπούρη, οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν.
- 22:46
Ο Πούτιν απέφυγε να απαντήσει αν θα δεχθεί κατάπαυση πυρός
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε στο αν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, όταν δημοσιογράφοι του απηύθυναν ερωτήσεις κατά την άφιξή του μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο αεροδρόμιο.
Σε ερώτηση αν θα «σταματήσει να σκοτώνει αμάχους», ο Πούτιν φάνηκε να κάνει μια χειρονομία, υποδηλώνοντας ότι δεν άκουσε.
- 22:11
Οι δύο ηγέτες βγήκαν ταυτόχρονα από τα αεροσκάφη τους και είχαν σύντομη χειραψία.
Αμφότεροι μπήκαν στην ίδια λιμουζίνα και αναχώρησαν για τον τόπο των συναντήσεων.
- 22:09
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ θα συνοδεύσουν τον Ρώσο πρόεδρο στη «συνάντηση τρεις-προς-τρεις» με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Λαβρόφ και ο Ουσακόφ είχαν συμμετάσχει και στις πρώτες δια ζώσης συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο.
- 21:55
Προσγειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
- 21:49
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αποβιβαστεί από το Air Force One.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντάται εντός του αεροσκάφους με τους γερουσιαστές της Αλάσκας, Λίζα Μουρκόφσκι και Νταν Σάλιβαν, καθώς και με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Μάικ Ντάνλιβι.
- 21:47
Διπλωματικό παρασκήνιο: Ο απεσταλμένος για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν συμμετέχει στις συνομιλίες στην Αλάσκα
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε το πρωί από την Ουάσινγκτον για την Αλάσκα, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, υπήρχε ένα κρίσιμο πρόσωπο που δεν βρισκόταν στο αεροπλάνο και δεν σχεδίαζε να τους συναντήσει στο Άνκορατζ:
Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν συμμετέχει στην αμερικανική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο της Αλάσκας.
Ο λόγος της απουσίας του: Ο Κέλογκ, πρώην στρατηγός και βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ουκρανούς, θεωρείται από τη ρωσική πλευρά ως «φιλικά διακείμενος» προς την Ουκρανία, κάτι που, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταστήσει την παρουσία του «αντιπαραγωγική» για τη συνάντηση.
Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι και ο Ρούμπιο δεν θεωρείται «ήπιος» απέναντι στη Ρωσία, δεδομένων των προηγούμενων δηλώσεών του, όταν ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου».
Παρ’ όλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για τον αποκλεισμό του Κέλογκ από την αποστολή.
«Ήλπιζε να είναι εκεί και θα έπρεπε να είναι εκεί», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η απουσία του στερεί πολύτιμη γνώση από τη συνάντηση. Ο Κέλογκ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει την καλύτερη εικόνα για το τι θα μπορούσε να αποδεχθεί η Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με πηγές, ο Κέλογκ αναμένεται να συμπεριληφθεί στην αμερικανική αποστολή σε μελλοντική συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας.
- 21:31Λευκός Οίκος: Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Ρούμπιο και ο Γουίτκοφ
Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Ρούμπιο και ο Γουίτκοφ
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ότι η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι τελικά τριμερής.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ.
- 21:22
Προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα
- 21:20
«Πόλεμος» κατασκόπων στην Αλάσκα λίγο πριν τη συνάντηση
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών σε λίγες ώρες, και οι δύο θα βρίσκονται κάτω από ένα «δίχτυ» ασφαλείας που θα τους προστατεύει τόσο από φυσικές απειλές όσο και από πιθανή κατασκοπεία της άλλης πλευράς, σύμφωνα με το CNN.
Ομοσπονδιακοί πράκτορες και στρατιωτικό προσωπικό, υπεύθυνοι για τη διαχείριση της ασφάλειας τέτοιων υψηλού προφίλ συναντήσεων, κατέφθασαν μαζικά στο Άνκορατζ αυτή την εβδομάδα για την οργάνωση της συνόδου, ανέφερε μία πηγή.
Αν και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει την τελική ευθύνη για την ασφάλεια της συνόδου, συνεργάζεται στενά με την ομάδα ασφαλείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Παρά τη συνεργασία Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων ασφαλείας για την προστασία των ηγετών από φυσικές απειλές, στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια λιγότερο διπλωματική επιχείρηση: η αποτροπή υποκλοπών.
«Δεν υπάρχει ίχνος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών», τόνισε αξιωματούχος με εμπειρία σε επιχειρήσεις ασφαλείας παρόμοιων συναντήσεων.
Για να αποφευχθούν τεχνικές υποκλοπές από τις αμερικανικές υπηρεσίες, η ρωσική αποστολή αναμένεται να χρησιμοποιήσει κινητά και υπολογιστές μίας χρήσης («burner»), που θα καταστραφούν ή θα απορριφθούν μετά τη σύνοδο. Συνήθως, τα μέλη της αποστολής λαμβάνουν και λεπτομερείς οδηγίες ασφαλείας.
«Ο Πούτιν, όμως, δεν χρειάζεται μαθήματα προστασίας», σχολίασε η πηγή, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπήρξε αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της KGB.
- 21:19Το αεροπλάνο της ρωσικής κυβέρνησης προσγειώθηκε στην Αλάσκα
Το αεροπλάνο της ρωσικής κυβέρνησης προσγειώθηκε στην Αλάσκα ενόψει των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την Ουκρανία, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24.
Δεν είναι σαφές εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβαίνει στο αεροπλάνο.
Το αεροπλάνο αναχώρησε από την πόλη Μαγκαντάν της ρωσικής Άπω Ανατολής, όπου βρισκόταν νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος.