Κύριλλος :Άφεση αμαρτιών αν πεθάνεις στην Ουκρανία [videos]

 
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΟΥΤΙΝ

Ενημερώθηκε: 26/09/22 - 18:59

Πιστός στο ρόλο του δίπλα στο καθεστώς Πούτιν, ο  προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού έχει ήδη “ευλογήσει” την εισβολή στην Ουκρανία, έσπευσε τώρα να “δώσει χέρι” στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να στρατολογήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους για τα μέτωπα της Ουκρανίας.

Ο Κύριλλος είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που πεθαίνουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας θα λάβουν άφεση αμαρτιών, λίγες ημέρες μετά την μερική επιστράτευση που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι ενώ έχει ξεσπάσει κύμα διαδηλώσεων, σε τουλάχιστον 260.000 υπολογίζονται όσοι έφυγαν άρον άρον εκτός Ρωσίας και ήδη σημειώνονται επιθέσεις καμικάζι ή και αυτοπυρπολισμοί σε ένδειξη αντίθεσης στην επιτράτευση.

Ο Κύριλλος έχει επικρίνει δριμύτατα στο παρελθόν όσους αντιτίθενται στον πόλεμο και έχει καλέσει τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από το Κρεμλίνο.

«Πολλοί πεθαίνουν στα πεδία του αδελφοκτόνου πολέμου», είπε ο 75χρονος Κύριλλος στην πρώτη του κυριακάτικη ομιλία μετά τη διαταγή επιστράτευσης.

«Η Εκκλησία προσεύχεται να τελειώσει αυτή η μάχη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε όσο το δυνατόν λιγότερα αδέλφια να αλληλοσκοτώνονται σε αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο».

«Αλλά την ίδια στιγμή, η Εκκλησία συνειδητοποιεί ότι αν κάποιος, ωθούμενος από την αίσθηση του καθήκοντος και την ανάγκη να εκπληρώσει τον όρκο του… πάει να κάνει αυτό που τον καλεί το καθήκον του και αν κάποιος πεθάνει κατά την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος , τότε έχει αναμφίβολα διαπράξει κάτι που ισοδυναμεί με θυσία. Θα έχει θυσιαστεί για άλλους. Και επομένως, πιστεύουμε ότι αυτή η θυσία ξεπλένει όλες τις αμαρτίες που έχει διαπράξει ένας τέτοιος άνθρωπος».

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει υποστεί 70.000 έως 80.000 απώλειες από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η υποστήριξη του Κύριλλου στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει βαθύνει τη ρήξη μεταξύ της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο.

Ο πάπας Φραγκίσκος, προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, είναι ένθερμος αντίπαλος του πολέμου και επέπληξε τον Κύριλλο  σε πολλές δημόσιες ομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας νωρίτερα αυτό το μήνα όταν είπε ότι ο Θεός δεν υποστηρίζει τον πόλεμο κι ότι ο Κύριλλος γίνεται “το παιδί στο βωμό του Πούτιν”.

Αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Κύριλλος είπε πως «υπάρχει κίνδυνος για τον ουκρανικό λαό», αφού αγνώστων στοιχείων δυνάμεις προσπαθούσαν να τον μετατρέψουν από «μέρος της αγίας ενωμένης Ρωσίας σε κράτος». εχθρικό προς αυτή τη Ρωσία, εχθρικό προς τη Ρωσία».

Ο Κύριλλος βλέπει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο ως προπύργιο ενάντια σε μια παρακμιακή Δύση.

Περισσότεροι από 150 Ρώσοι ορθόδοξοι κληρικοί ζήτησαν να σταματήσει ο πόλεμος σε ανοιχτή επιστολή την 1η Μαρτίου. Ο Κύριλλος δεν ήταν μεταξύ αυτών που την υπέγραψαν.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας περίπου 400 ενορίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που είχαν παραμείνει πιστές στον Κύριλλο διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της θέσης του πατριάρχη στον πόλεμο.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις κατά του Κύριλλου τον Ιούνιο ως μέρος ενός πακέτου που αποσκοπεί στην τιμωρία της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μέτρο ήρθε λίγο αφότου η ΕΕ απέρριψε μια παρόμοια πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στον Κύριλλο μετά την αντίθεση από την Ουγγαρία, μέλος του φιλικού προς τη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ