Το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης ανέφερε το πρωί της Τρίτης ότι κατέστειλε την απόπειρα εξέγερσης στα νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης και έχει αποκαταστήσει την τάξη, ύστερα από πολύωρες μάχες μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων που φέρονται να είναι υπέρ και κατά της κυβέρνησης συνασπισμού στην αφρικανική χώρα.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας, ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση στην Τρίπολη και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα επαινεί τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας για τη νίκη αυτή.
Ο κ. Ντμπέιμπα, που ηγείται της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης από το 2021, είναι και υπουργός Αμυνας. Πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι η επιχείρηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας είχε αντικειμενικό σκοπό να θέσει τέρμα στη δράση άτακτων ένοπλων ομάδων και να αποκαταστήσει τον κρατικό έλεγχο και την τάξη.
Οι ταραχές στη νότια Τρίπολη ξέσπασαν τη Δευτέρα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της άτυπης ομάδας ασφαλείας του Προεδρικού Συμβουλίου, του Αμπντούλ Γκανί αλ-Κίκλι.

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι ανέκτησε τον έλεγχο στην περιοχή Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, περιοχή που ήλεγχε η ομάδα ασφαλείας του Αλ-Κίκλι, αλλά γέμισε με αντικαθεστωτικούς ενόπλους τη Δευτέρα.
Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές η πλήρης καταστολή της απόπειρας εξέγερσης, όπως την παρουσιάζουν οι κυβερνητικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίχθηκαν σε νότιους τομείς της πρωτεύουσας, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης – προφανώς αντικυβερνητικές – και αντίπαλες που έσπευσαν και από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 250 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας που αποτελεί πυρήνα των κυβερνητικών δυνάμεων.
Προσωρινά οι αρχές επέβαλαν στην Τρίπολη απαγόρευση της κυκλοφορίας και έκλεισαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ανακατευθύνοντας τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μισράτα. Αρκετές ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η τουρκική, έσπευσαν να καλέσουν τους πολίτες να μη βγουν από τα σπίτια τους λόγω των μαχών στους δρόμους της πόλης.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι τραυματίες, αλλά είναι δεδομένο ότι ο φόρος αίματος της ολιγόωρης αυτής εξέγερσης είναι σαφώς βαρύτερος, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές έκαναν μάλιστα λόγο για προσπάθεια ανατροπής της λιβυκής κυβέρνησης διά της βίας, με την ενθάρρυνση και ξένων δυνάμεων με συμφέροντα και ανάμιξη στη χώρα.
Πηγή: The Libya Observer, Al Jazeera