Λιβύη: Ο Σάρατζ κατέλαβε περιοχές του Χαφτάρ στα νότια της Τρίπολης

Λιβύη: Ο Σάρατζ κατέλαβε περιοχές του Χαφτάρ στα νότια της Τρίπολης
Ενημερώθηκε: 22/05/20 - 20:31

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Σάρατζ, τον οποίο στηρίζει η Τουρκία  ανακατέλαβε περιοχές στα νότια της Τρίπολης σήμερα από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος, μετά από 13 μήνες μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας, δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις.

Οι δυνάμεις του Σάρατζ υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε πολλές συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο. Από τη πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ αναφερεται ότι οι δυνάμεις του είχαν ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια "ανθρωπιστική χειρονομία" με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού.

Η GNA (Σάρατζ), που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει πετύχει αναπάντεχη πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας μια σειρά κωμοπόλεων και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια. Κατέστρεψε επίσης πολλά αντιαεροπορικά συστήματα του LNA, ρωσικής κατασκευής.

Από την πλευρά του, ο LNA (Χαφτάρ) απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Τουρκικών στόχων στη Λιβύη και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο Άχμεντ Μισμάρι, είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα αεροσκάφη.

Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούντα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παρακολουθεί με "μεγάλη ανησυχία" την κινητοποίηση γύρω από την Ταρχούνα και προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων, με μια ανακοίνωση την οποία στήριξαν και οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ