Λίβυοι κατά Ερντογάν: Νομίζει ότι είναι Σουλτάνος και θέλει να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις

 
Λίβυοι κατά Ερντογάν: Νομίζει ότι είναι Σουλτάνος και θέλει να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις

Ενημερώθηκε: 25/12/19 - 21:21

Επίθεση κατά του Ερντογάν εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του του άτυπου «πρωθυπουργού» της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θινί, απορρίπτοντας τις απειλές του Τούρκου Προέδρου περί αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Οι Λίβυοι είναι ενάντια σ’ αυτού του είδους τις απειλές χρήσης στρατιωτικής δύναμης, προκειμένου να μας επιβάλλει ένα ισλαμικό καθεστώς» υποστήριξε, ο Αρέφ Αλί Ναγέντ χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Δυστυχώς, φαίνεται ότι βρίσκεται σε μία χρονοκάψουλα και νομίζει ότι είναι Σουλτάνος. Ενεργεί σαν Οθωμανός Σουλτάνος, προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου περιόδου»

Μιλώντας στο Sputnik, ο Λίβυος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι παράνομη, καθώς η Βουλή της Λιβύης δεν την έχει εγκρίνει.

«Ο Σάρατζ (σ.σ. επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης – GNA) δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες, επειδή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής» τόνισε, παράλληλα.

Και πρόσθεσε: «Το Κοινοβούλιο ούτε έχει δει αυτές τις συμφωνίες, ούτε τις έχει εγκρίνει (...) Οι συμφωνίες θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, δεν υπάρχει Κύπρος. Πρόκειται για μία τεράστια γεωγραφική καταστροφή».

Ο Ναγέντ έκανε ειδική μνεία και στις σχέσεις με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μία «πολύ στενή» συνεργασία με την Αθήνα, όπως και με το Παρίσι.

Επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση

Ο Λίβυος αξιωματούχος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται στη Μόσχα, όπου έχει επαφές με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και της ρωσικής διπλωματίας.

«Είμαι εδώ για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Ήρθα για να διαβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, ότι η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά αυτές τις παράνομες συμφωνίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βουλή της Λιβύης, η οποία στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, με την αφρικανική χώρα να κυβερνάται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις: Η κυβέρνηση του LNA, η οποία ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και η – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - κυβέρνηση του GNA, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.