Νέες απειλές κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν, λίγες ώρες μετά την πρωινή επίθεσή του με βαλλιστικούς πυραύλους που έθεσαν σε συναγερμό την ισραηλινή αεράμυνα σε όλη τη χώρα.
Ο ανώτατος διοικητής του ιρανικού στρατού, Κιουμάρς Χεϊντάρι, δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ θα ενταθούν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Προειδοποίησε ότι νέο κύμα εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα χτυπήσει το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.
Ο Χεϊντάρι εκτόξευσε τις νέες απειλές του λίγες ώρες αφότου η Τεχεράνη εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, ένας εκ των οποίων έπληξε χώρο στάθμευσης κοντά στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των IDF το Ιράν εκτόξευσε περίπου 20 βαλλιστικούς πυραύλους. Ένας εξ αυτών έπληξε χώρο στάθμευσης στη Χερτσλιγιά, στο κεντρικό Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές και φωτιά σε ένα άδειο λεωφορείο.
Σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Magen David Adom του Ισραήλ, από την ιρανική επίθεση υπήρξαν πέντε ελαφρά τραυματίες από θραύσματα στο σημείο που έπληξε ο ιρανικός πύραυλος, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί σε άλλες περιοχές.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις στην Τεχεράνη, λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε «όλους» να εκκενώσουν αμέσως την πρωτεύουσα του Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέκοψε την επίσκεψή του στη G7 λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Ισραήλ και Ιράν συνέχισαν να ανταλλάσσουν ομοβροντίες πυραύλων και απειλές για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ, με την Τεχεράνη να διαμηνύει πως θα έπληττε την ισραηλινή επικράτεια «χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα» έπειτα από νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον διάφορων στόχων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τηλεόρασης εν μέσω εκπομπής.
Ο Τραμπ ζήτησε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του να συγκληθεί, αλλά οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στην ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι
Στο Ιράν, ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και οι άνθρωποι εξαντλημένοι. «Πώς μπορούν 10 εκατομμύρια άνθρωποι να εκκενώσουν», ρωτάει ένας κάτοικος.
Οι σειρήνες στο Ισραήλ έχουν ηχήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ώρες, χωρίς να έχουν αναφερθεί ακόμη σημαντικές ζημιές.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε επιτεθεί σε κτίρια ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στην Τεχεράνη, με τις επιθέσεις να καταγράφονται σε ζωντανή τηλεόραση.
Το υπουργείο Υγείας του Ιράν αναφέρει ότι τουλάχιστον 224 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιδρομές από την Παρασκευή. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ αυξήθηκε σε 24 νωρίτερα.
Τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του από τρεις χώρες της Ευρώπης είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν.
Ο Αραγτσί, σύμφωνα με το IRNA, κάλεσε την Ευρώπη να καταδικάσει την «κραυγαλέα επιθετικότητα» του Ισραήλ.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη χώρα του αποτελούν ένα «άνευ προηγουμένου πλήγμα στη διπλωματία» και επέκρινε την επιείκεια που δείχνουν απέναντι στο Ισραήλ τα δυτικά κράτη.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίζονται ότι έπληξαν τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ και το επιχειρησιακό κέντρο της Μοσάντ νωρίς την Τρίτη, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.
Mε πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ